De UEFA staat op 17 december 2014 stil bij de honderdste verjaardag van het Kerstbestand.

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond heeft de regeringsleiders en de voorzitters van de voetbalbonden van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken in Ieper.

Tijdens het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog legden soldaten van de strijdende partijen (geallieerden en centralen) de wapens neer op eerste kerstdag om een potje voetbal te spelen in Komen-Waasten, nabij de stad Ieper.

De legers wisselden zelfs cadeaus uit in de loopgraven. Doordat de legerleidingen niet gecharmeerd waren van deze spontane verbroedering, mondde het Kerstbestand niet uit in een langdurig bestand.

Toespraak

De herdenking heeft plaats in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, waar Platini een toespraak zal houden. De UEFA wil ook een monument onthullen op de plaats waar de wedstrijd werd gespeeld.

"We zullen de soldaten die een eeuw geleden hun menslievendheid toonden door een potje voetbal te spelen eren", aldus Platini op de website van de UEFA.

"Zo openden zij een belangrijk hoofdstuk in de constructie van een Europese gemeenschap. Tevens dienen ze als voorbeeld voor de jonge mensen van nu."