Alberto Contador heeft maandag in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland direct een goede stap gezet naar de eindwinst. De Spanjaard kwam solo aan in Ordizia.

Het betekende voor de 31-jarige renner van Saxo-Tinkoff zijn vierde etappezege van het jaar. Hij was in 2008 en 2009 al eens eindwinnaar bij de World Tour-wedstrijd in eigen land.

Contador vertrok op de laatste col van de dag, de Alto de Gaintza, waarvan de top op iets minder dan zeven kilometer van de streep lag. Alejandro Valverde kon zijn landgenoot eerst nog volgen, maar moest uiteindelijk ook lossen.

De renner van Movistar eindigde als tweede op veertien seconden van Contador. Derde werd de Pool Michal Kwiatkowski op 34 tellen. Yuri Trofimov, Damiano Cunego, Jean-Christophe Peraud, Mikel Nieve en Cadel Evans gaven 36 seconden toe.

Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op de dertiende plaats op 56 seconden van de winnaar. Wout Poels (veertiende) en Robert Gesink (zestiende) eindigden daar twee tellen achter. Bauke Mollema kwam als 69e over de streep op ruim negen minuten.

Pittig

De renners kregen direct een pittige etappe voor de wielen met start en finish in Ordizia over 153,4 kilometer. Het parcours bevatte zes klimmen van de tweede en twee van derde categorie, met soms stijgingspercentages tot 27 procent.

Romain Sicard, Fabricio Ferrari, Matteo Montaguti en Davide Villella reden weg in het eerste uur, maar het viertal kreeg door de inspanningen van Saxo-Tinkoff, Astana en Movistar nooit meer dan vier minuten voorsprong op het peloton.

Met nog 25 kilometer te gaan werden de koplopers opgeraapt. Vervolgens probeerde Tom Dumoulin het nog even in een afdaling, maar de Nederlander kreeg weinig ruimte.

Contador en Valverde trokken ten aanval op de laatste klim en een paar honderd meter voor de top sprong de voormalig Tourwinnaar weg uit het wiel van 'El Imbatido'. De voorsprong van vijftien seconden gaf Contador niet meer weg in de afdaling naar de finish.

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag, wanneer er een tijdrit van 25 kilometer op het programma staat. De winnaar van vorig jaar, Nairo Quintana, slaat de editie van 2014 over.

Pechvogel Gesink: 'Mijn benen waren goed'