De Zuid-Koreaanse schaatser Kyou-Hyuk Lee heeft maandag bekendgemaakt dat hij een punt achter zijn loopbaan zet.

De 36-jarige Lee boekte zijn grootste successen op het WK sprint dat hij viermaal wist te winnen, voor het laatst in 2011. In dat jaar won hij ook zijn enige wereldtitel op de 500 meter. 

De sprinter wist tijdens zes Olympische Spelen geen eremetaal te winnen. Zijn beste klassering op de Winterspelen was een vierde plaats op de 1000 meter op de Spelen van 2006 in Turijn. 

De sprinter verklaarde maandag bij zijn afscheidsceremonie in Seoul dat hij achteraf misschien wel blij is dat hij nooit een olympische medaille heeft gepakt.

"Ik dacht altijd dat een olympische titel alles zou betekenen voor mij, maar nu denk ik dat ik geluk heb dat ik er nooit een gewonnen heb. Al had ik tien of twintig jaar geleden een gouden medaille veroverd, dan was ik niet zo dankbaar geweest als dat ik nu ben", aldus een emotionele Lee volgens het Koreaanse persbureau Yonhap

Coach

De Winterspelen van Sotsji waren de laatste wedstrijden op het hoogste niveau voor Lee. Hij speelde geen rol van betekenis met een achttiende plek op de 500 meter en de 21ste plaats op de kilometer

"In de toekomst zou ik graag coach worden van het nationale team", zei de Koreaanse vlaggendrager in Sotsji over zijn toekomst. "Ik ben pas net gestopt en ik denk dat ik nog veel gevoel voor de sport heb. Zelfs als ik geen trainer zou worden, wil ik graag jonge schaatsers helpen richting de Winterspelen in Pyeongchang in 2018."