Dwight Lodeweges behoort tot de vijf genomineerden voor de Rinus Michels Award voor de beste trainer van het jaar in het betaalde voetbal. Dat maakte de CBV, de belangenvereniging van coaches, maandag bekend.

Lodeweges stapte vorige week op bij SC Cambuur nadat enkele supporters van de Friese club protesteerden tegen zijn overstap naar streekrivaal sc Heerenveen.

Onder leiding van Lodeweges stevende promovendus Cambuur af op rechtstreekse handhaving. De Friezen stonden bij zijn vertrek elfde en bekleden nu de twaalfde plaats.

Lodeweges neemt het bij de verkiezing op tegen Frank de Boer (Ajax), Ronald Koeman (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse) en Harry van den Ham.

Laatstgenoemde leidt momenteel de dans met FC Dordrecht in de Jupiler League ondanks een spelersbegroting van iets meer dan 500.000 euro, al heeft nummer twee Willem II maar één punt minder en een wedstrijd tegoed.

De coach van het jaar wordt op vrijdag 9 mei bekendgemaakt. Het zijn de trainers zelf die bepalen wie de Rinus Michels Award in ontvangst mag nemen.

De Boer ontving vorig jaar de Rinus Michels Award nadat hij Ajax voor de derde keer op rij naar het landskampioenschap had geleid. De Amsterdammers kunnen zondag opnieuw de titel pakken.