Het Openbaar Ministerie in West-Vlaanderen onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de botsing zondag in de Ronde van Vlaanderen tussen de Belgische renner Johan Vansummeren en een 65-jarige vrouw.

De renner raakte de vrouw toen hij bij het uitrijden van Wielsbeke op een vluchtheuvel reed waar zij stond.

De vrouw ligt in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis. "Mocht die vrouw daar staan? Heeft de renner een verkeerde manoeuvre gemaakt? Dat moet nog allemaal worden uitgezocht", zegt Tom Janssens van het OM maandag tegen Sporza.

"Op basis van de getuigenissen, op basis van de verklaringen van Vansummeren en op basis van het filmpje zullen we een standpunt innemen."

Beroerd

De 33-jarige Belgische renner, die ook naar het ziekenhuis werd afgevoerd maar al snel weer werd ontslagen, reageerde zelf zondag erg aangeslagen bij Sporza.

"Met mij valt het wel mee. Ik heb een blauw oog en hechtingen in mijn gezicht, maar dat is niet belangrijk op dit moment. Ik ben erg geschrokken. Ik voel me beroerd dat hier andere mensen bij betrokken zijn", zei Vansummeren. 

"Ik voel me slechter over het feit dat die dame zich pijn gedaan heeft, dan over mijn valpartij. Valpartijen horen bij de koers, maar dit is erg voor de familie. Ik zal hen eerst wat met rust laten, maar zal over een paar dagen wel contact opnemen. Hopelijk gaat het de goeie richting uit met haar."

Kwetsbaar

Het incident met Vansummeren was zeker niet de enige valpartij in de 98e editie van de Ronde van Vlaanderen en ook niet de enige botsing met een toeschouwer. Zo ging een renner onderuit nadat hij was blijven haken achter een jas van een supporter langs de weg.

Koersdirecteur Wim Van Herreweghe stelde dat valpartijen 'van alle tijden' zijn. "Het mooie van onze sport is de bereikbaarheid, maar dat is ook het kwetsbare. Dat evenwicht is niet altijd makkelijk."