Het antidopingbeleid in Nederland zou volgens de KNWU, de Dopingautoriteit en de ploegen een voorbeeld moeten zijn voor de andere wielerlanden.

Dat stellen teambazen Richard Plugge (Belkin), Iwan Spekenbrink (Giant-Shimano), KNWU-directeur Huib Kloosterhuis en directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

"Wij zijn modellenbouwer en andere landen gaan niet zo snel. Maar als de tijd nu niet rijp is, is het nooit meer zo ver", stelt Ram.

Plugge vult hem aan. "De voorlichtingen aan de jeugd zijn heel goed, dat zou elk land moeten doen. Als de top van de internationale wielersport een slechte naam krijgt, zullen er minder jongetjes willen gaan fietsen."

Kloosterhuis waakt ervoor dat de dopingbestrijding in Nederland een stuk strenger wordt dan in andere landen. "Nederland moet niet te veel het braafste jongetje van de klas worden in het antidopingbeleid."

"De angst is dat wij als Nederland wat voor de muziek uitlopen. We moeten realistisch zijn en beseffen dat we met een internationaal speelveld te maken hebben."

UCI

Nederland is tevreden met het beleid dat de nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson heeft ingezet. De nieuwe hervormingscommissie om de dopingcultuur aan te pakken kwam in de persoon van Peter Nicholson vorige week langs bij de KNWU.

Ram: "De UCI heeft zich nooit open gesteld voor blikken van buiten en dat is nu wel het geval. De hervormingscommissie is aan de gang gegaan en ze laten alles doornemen door een groep deskundigen. Die adviezen worden overgenomen en dat is een goede ontwikkeling."

Spekenbrink waakt voor verslapping in de wielerwereld nu het rustig is qua dopinggevallen. "We moeten er allemaal heel scherp op blijven dat antidoping bij elke verandering de absolute eerste prioriteit moet zijn. Bied de renners en ploegen perspectief, dan kunnen ze elkaar ook op fouten aanspreken."

Lees het complete deel 2 van het interview met de vier betrokkenen over de rol van de UCI, Lance Armstrong en de KNWU in het antidopingbeleid.

In deel 1 van het interview gingen de vier betrokkenen in op de veranderingen die het wielrennen het afgelopen jaar heeft doorgemaakt.