KOPENHAGEN - Een anonieme groepering heeft in een brief aan de Deense voetbalbond gedreigd met een aanslag indien de interland tussen Denemarken en Israël komende woensdag doorgaat. Als de wedstrijd niet wordt geannuleerd, dan volgt een enorme explosie in het Parken Stadion in Kopenhagen, zo staat in de brief.

"We nemen de brief zeer serieus, gezien de situatie in Israël", aldus een woordvoerder van de Deense voetbalbond. Volgens de zegsman heeft de politie in de Deense hoofdstad aangekondigd met speciaal voor explosieven afgerichte speurhonden de directe omgeving van het stadion en de arena zelf grondig te doorzoeken.

Demonstraties

Op de wedstrijddag staan verschillende demonstraties gepland in Kopenhagen. Drie anti-Israëlische betogingen staan op het programma, alsmede een bijeenkomst van een groep Deense voetbalsupporters, die overigens als vredelievend bekendstaat.

'Het vrije Palestina'

De brief die bij de Deense bond is terechtgekomen, is ondertekend met de woorden 'Het vrije Palestina'. De beweging waarschuwt voor een "explosie tijdens de wedstrijd, die de Deense spelers en toeschouwers in gevaar brengt." De explosie vindt plaats tenzij "de wedstrijd tussen het nationale team en een bende Joodse moordenaars" niet doorgaat.

De spelers van het Deense elftal proberen zich buiten de kwestie te houden. Aanvoerder Jan Heintze las daarom na de training een verklaring van de spelers voor. "Als spelers willen we geen standpunt innemen in dit conflict, waarin het nog niemand ter wereld is gelukt een oplossing aan te dragen", aldus de verdediger van PSV.

Overigens is het Israëlische team maandag al in Denemarken gearriveerd. In aanwezigheid van veel bewakingsfunctionarissen en politiemensen traint de ploeg nabij het hotel in het stadscentrum.