Fabian Cancellara heeft zondag de 98e editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Zwitser was de sterkste in een sprint van een groepje van vier.

De Belg Greg Van Avermaet finishte als tweede, voor zijn landgenoot Sep Vanmarcke van de Nederlandse ploeg Belkin. Stijn Vandenbergh, eveneens uit België, legde beslag op de vierde plaats.

Niki Terpstra was de beste Nederlander op de zesde plaats op ongeveer twintig seconden van de winnaar. De renner van Omega Pharma-QuickStep kon in de slotfase net niet mee met Cancellara en consorten. Sebastian Langeveld passeerde als tiende de streep.

Eerder won de 33-jarige Cancellara in 2010 en 2013 'Vlaanderens Mooiste'. De renner van Trek is nu met drie zeges gedeeld recordhouder, met onder anderen Tom Boonen (deze keer zevende) en Johan Museeuw.

Veel valpartijen

De 259 kilometer lange koers stond in het teken van veel valpartijen. Onder anderen Johan Vansummeren en Jürgen Roelandts moesten de strijd staken nadat ze tegen de vlakte gingen.

Vansummeren reed een 65-jarige toeschouwer aan. De vrouw werd met kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. 

Intussen was er al een kopgroep van elf renners gevormd. Onder hen de Nederlandse neven Raymond en Wesley Kreder en de Amerikaan Taylor Phinney.

Bij het ingaan van de zone met hellingen werd de kopgroep langzaam gedecimeerd; de Kreders behoorden tot de eerste geloste renners.

Op de Koppenberg lieten de favorieten zich voor het eerst zien. Boonen en Terpstra verhoogden het tempo, waardoor de vroege koplopers werden ingelopen.

Serieuze kopgroep

Met nog ongeveer een uur te gaan ontstond de eerste serieuze kopgroep. Het waren de Belgen Van Avermaet en Vandenbergh die de grote tenoren onder druk zetten.

Een van die grote tenoren, Cancellara, plaatste op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont een demarrage. Vanmarcke kon de Zwitser volgen, maar onder anderen Peter Sagan en Terpstra moesten lossen.

Vanmarcke en Cancellara sloten vlak na de laatste heuvel aan bij Vandenbergh en Van Avermaet en gezamenlijk begonnen deze vier renners aan de laatste tien kilometer.

Pokerspel

De leiders werken tot 3,5 kilometer van de streep goed samen. Het was Vandenbergh die zich niet kon bedwingen, waarna er een pokerspel begon. Een sprint bleek uiteindelijk onvermijdelijk, ook omdat Terpstra en Alexander Kristoff druk zetten vanuit de achtergrond.

Cancellara bleek de meeste energie over te hebben. De Zwitser is ook een van de favorieten voor Parijs-Roubaix, de klassieker die volgende week zondag wordt betwist.

Teleurgestelde Terpstra: 'Niet het plan'

Langeveld: 'Dit geeft moraal richting Roubaix'

Cancellara verontschuldigt zich bij Belgen