Ajax is er zondag nog niet in geslaagd de landstitel te veroveren. De Amsterdammers speelden in Arnhem met 1-1 gelijk tegen Vitesse en zagen Feyenoord met 2-0 winnen van RKC Waalwijk.

Kolbeinn Sigthorsson maakte vlak na rust de openingstreffer van Bertrand Traoré ongedaan.

Het verschil tussen Ajax en Feyenoord is nu zes punten met nog drie speelrondes te gaan. Over een week spelen de Amsterdammers in de Arena tegen ADO Den Haag en stuit Feyenoord in Eindhoven op PSV.

Deze duels vinden op een ander tijdstip plaats, respectievelijk 12.30 uur (Ajax-ADO Den Haag) en 16.30 uur (PSV-Feyenoord). De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om deze wedstrijden alsnog tegelijkertijd te laten beginnen.

Ajax mist volgende week Ricardo van Rhijn en Daley Blind, die beiden een gele kaart kregen en één duel geschorst zijn.

Om de titel deze zondag al te veroveren (en tevens de vroegste kampioen in Nederland ooit te worden) moest Ajax zelf afrekenen met Vitesse en diende Feyenoord in eigen huis punten te verspelen tegen RKC Waalwijk.

Het zag er geen moment naar uit dat dit scenario bewaarheid zou worden.

Slordig

Na een fase van aftasten stichtte Vitesse het meeste gevaar in de Gelredome. Eerst kopte Guram Kashia op de paal, waarna Christian Atsu net over schoot.

Traoré drukte de krachtsverhoudingen na 25 minuten uit in de score. De huurling van Chelsea sloeg van dichtbij toe op aangeven van Kashia nadat Jasper Cillessen een vrije trap van Zakaria Labyad half keerde.

Ajax speelde zeer slordig in balbezit en de Amsterdammers ontsnapten na de openingstreffer aan een grotere achterstand. Labyad faalde oog in oog met keeper Cillessen en bij het scheiden van de markt voor rust miste Marko Vejinovic voor een leeg doel.

De koploper stelde daar weinig tegenover, op afstandsschoten van Schöne en Blind na. Beide ploegen ontsnapten in de eerste helft aan een penalty tegen, na een handsbal van Ricardo van Rhijn en een tackle van Kashia op Lerin Duarte.

Gelijkmaker

Direct na de hervatting herstelde Ajax de balans. Sigthorsson werd door niemand van de Vitesse-defensie aangepakt en de IJslander schoof de bal onder keeper Piet Velthuizen. De aanvaller heeft nu zes van zijn tien eredivisietreffers dit seizoen gemaakt tegen clubs uit de top vijf.

De Arnhemmers leken in niets meer op de ploeg die in de eerste helft nog het ritme van het duel bepaalde en mochten keeper Velthuizen dankbaar zijn dat Ajax niet meteen op een 2-1 voorsprong kwam.

In de slotfase leken beide clubs genoegen te nemen met de remise. Zowel Ajax als Vitesse opteerde niet voor een grootscheeps offensief om de drie punten binnen te slepen.

De Arnhemmers lijken door de remise een streep te kunnen zetten door de ambitie om als tweede te eindigen; de achterstand op Feyenoord bedraagt nu zes punten.

Geschorste Blind: 'Ik trek gewoon mijn kicksen aan'

De Boer: 'Ajax en Feyenoord tegelijkertijd in actie'

Bosz: 'Daarom wordt Ajax kampioen en Vitesse niet'