Ellen van Dijk heeft zondag de elfde editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse soleerde op zo'n dertig kilometer van finishplaats Oudenaarde naar de zege.

De renster van Boels Dolmans Cycling Team sloeg al vrij vroeg een gat met de rest van het peloton en wist na de Oude Kwaremont en de Paterberg een voorsprong van veertig seconden op haar naaste achtervolgers met succes te verdedigen.

De Britse Elizabeth Armitstead won de sprint van de Zweedse Emma Johansson om de tweede plek.

Met haar zege revancheert Van Dijk, wereldkampioene tijdrijden, zich voor haar tweede plaats van vorig jaar. Toen moest ze Marianne Vos voor zich dulden.

De regerend kampioene uit Brabant was in de vrouwenkoers van de Ronde van Vlaanderen zondag de grote afwezige.

Naast Vos gingen Mirjam Melchers-Van Poppel en Annemiek van Vleuten de renster van Boels Dolmans voor als winnares van 'Vlaanderens Mooiste'.

Perfect

"Het is te perfect dit, het verliep precies zoals we binnen de ploeg hadden besproken", blikte Van Dijk terug op de finale. "De oude straat, een zware klim met kasseien, is nieuw in het parcours en ik wist dat als ik sterk was ik daar het gat kon slaan."

"Daarna moest ik gewoon alles geven tot aan de finish, tijdrijden tot aan de streep, en hopen dat het genoeg was."

Met het winnen van de Ronde van Vlaanderen gaat het tweede deel van de droom van Van Dijk in vervulling.

"Op mijn wensenlijst stond altijd al de Ronde van Vlaanderen winnen, wereldkampioen worden en goud op de Spelen. De eerste twee zijn gelukt", verklaarde de wereldkampioene tijdrijden. "Nu de Spelen nog."