Roda JC heeft zondag in de strijd tegen degradatie gevoelig puntenverlies geleden. In het eigen Parkstad Limburg Stadion kwam de ploeg van Jon Dahl Tomasson niet verder dan 2-2 tegen AZ.

Berry Powel opende na 25 minuten de score namens de club uit Kerkrade, maar Markus Henriksen zette de bezoekers uit Alkmaar vier minuten voor rust weer op gelijke hoogte.

Na een uur spelen was Aron Johannsson verantwoordelijk voor de voorsprong van AZ, waarna Guus Hupperts in de zeventigste minuut voor de eindstand tekende.

De thuisploeg begon voortvarend aan het cruciale duel, want bij verlies zou het gat met nummer zeventien NEC oplopen naar drie punten. AZ, dat donderdag nog een loodzware Europa League-wedstrijd afwerkte tegen Benfica, werd direct fel bestreden.

Al na tien seconden snelde Hupperts zijn man voorbij, maar zijn voorzet bleek net te scherp. Roda zette vervolgens door, zag Powel na een kwartier een enorme kopkans missen, maar kwam in de 25e minuut alsnog op voorsprong.

Dit keer was Powel wel doeltreffend. De spits klopte Jeffrey Gouweleeuw in de lucht na een voorzet van Henk Dijkhuizen en liet AZ-doelman Esteban kansloos: 1-0.

Bovenhoek

De Limburgers verzuimden vervolgens afstand te nemen. AZ, dat al na twintig minuten Roy Beerens zag uitvallen, kwam beter in het spel en dat resulteerde nog voor rust in de gelijkmaker. Henriksen, in de basis begonnen voor de geblesseerde Nemanja Gudelj, volleerde de bal bij de eerste grote AZ-kans fraai in de bovenhoek.

Ook na rust was het vooral Roda dat van zich afbeet, maar het doelpunt viel na krap een uur aan de andere kant.

De bal kwam na een razendsnelle counter terecht bij Steven Berghuis, die voor rust nog goed was weggekomen toen zijn natrappende beweging slechts met geel werd bestraft. De aanvaller zette vanaf de rechterkant voor en vond Johannsson. De IJslandse Amerikaan bleef vrij voor Filip Kurto koel en kopte de 1-2 binnen.

Opstootje

Hupperts bracht Roda twintig minuten voor tijd echter weer langszij. De buitenspeler, dit seizoen waarschijnlijk de belangrijkste speler aan de zijde van Roda, schoot een afvallende bal achter Esteban. Roda mocht vervolgens nog blij zijn dat Johannsson twee grote kansen op de 2-3 liet liggen.

Bij de Limburgers kreeg verdediger Guy Ramos tien minuten voor tijd na een opstootje zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Eric Braamhaar. Het was al de tiende rode kaart voor Roda JC dit seizoen, een evenaring van het eredivisierecord van FC Groningen uit 1997/1998.

Door de remise blijft Roda JC op de achttiende en laatste plaats staan, met twee punten minder dan NEC en nog drie wedstrijden te gaan. AZ blijft zevende op de ranglijst.