De Nederlandse wielerwereld vindt de veranderingen die het dopingbeleid in de sport heeft ondergaan goed, maar ziet nog steeds ruimte voor verbetering.

"Er is heel veel veranderd, maar incidenteel dopinggebruik zien we nog steeds. Het aantal zaken is nog niet in de buurt van nul", aldus Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

NU.nl maakte een rondgang langs de vier belangrijkste betrokkenen bij de dopingbestrijding in Nederland.

Het is deze week een jaar geleden dat de actieve renners na een stroom aan bekentenissen van oud-renners vragenlijsten over doping moesten inleveren.

Geld

Teambazen Richard Plugge van Belkin en Iwan Spekenbrink van Giant-Shimano vinden dat er vooral meer gecontroleerd moet worden.

Spekenbrink: "Er moet meer geld komen voor controles op veel meer nieuwe middelen. Het volume van controles moet in mijn ogen nog steeds echt omhoog. Het is ook in het belang van de ploegen dat de kans op detectie veel groter is."

Plugge hoopt dat er bij de pro-continentale teams straks net zo streng gecontroleerd wordt als bij de World Tour-ploegen. De renners van het lagere niveau rijden op wildcards regelmatig mee met de grotere koersen.

"Zo reed Vini Fantini vorig jaar met Danilo Di Luca in de Giro om ons World Tour-feestje te verstoren. Dat is een heel ander regime en ondertussen mogen ze wel meerijden, zeker een punt van zorg."

Hervormingscommissie

KNWU-directeur Huib Kloosterhuis is ondanks de rust die er de afgelopen tijden heerst wat betreft dopinggevallen in het peloton bang dat het nog even duurt voor de cultuur echt veranderd is.

"Ik denk zelf dat het tussen de vijf en tien jaar gaat duren. We zijn op de goede weg, maar die cultuur van vijftig jaar kunnen we niet zo even veranderen. Het is in ieder geval duidelijk dat het wielrennen nu zelf ziet dat het wil veranderen."

De vier betrokkenen zijn het erover eens dat Nederland mondiaal gezien voorop loopt in de strijd tegen doping. Peter Nicholson, lid van de hervormingscommissie van de UCI, bezocht de nationale wielerbond vorige week dan ook om informatie te krijgen over het beleid.

Lees deel 1 van het interview met Spekenbrink, Plugge, Ram en Kloosterhuis op NUsport