In een enerverend duel hebben NEC en SC Cambuur zaterdag de punten gedeeld: 1-1. Go Ahead Eagles kwam in Almelo tegen Heracles terug van een achterstand en won met 2-1.

NEC kwam tegen SC Cambuur al na dertien minuten op voorsprong. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer gaf een strafschop nadat Wout Droste de in de basis opgenomen Geoffrey Castillion een duw had gegeven. Castillion zelf schoot vanaf elf meter berispelijk de 1-0 binnen.

Dat openingsdoelpunt brak de wedstrijd meteen open. Beide clubs zochten volop de aanval. Het leverde aan beide kanten kansen op. Bij Cambuur miste Paco van Moorsel, bij NEC Mamick Vermijl en Michael Higdon.

Op slag van rust kwamen de Friezen verdiend op gelijke hoogte. Invaller Mart Dijkstra schoot een vrije trap snoeihard achter doelman Dennis Gentenaar.

Rode kaarten

Ook na de rust van het matige, maar wel boeiende duel streden beide ploegen volop voor de winst. Opnieuw leverde dat een serie spannende momenten op voor beide doelen, maar er kwam geen winnaar.

In de slotfase van het duel vielen maar liefst drie rode kaarten. Aan de kant van de thuisploeg mochten aanvoerder Ryan Koolwijk en Rens van Eijden vroegtijdig gaan douchen. Bij SC Cambuur haalde Marcel Ritzmaier het einde van de wedstrijd niet.

NEC kwam op 28 punten en is hekkensluiter als Roda JC zondag in eigen huis weet te winnen van AZ. De achterstand van NEC op nummer zestien RKC Waalwijk bedraagt twee punten.

SC Cambuur heeft met nog drie duels te gaan 36 punten en moet hopen dat RKC zondag geen punten pakt in De Kuip tegen Feyenoord.

Heracles-Go Ahead

Go Ahead Eagles rekende bij Heracles Almelo af met een slechte serie resultaten in uitwedstrijden. De ploeg van trainer Foeke Booy won dankzij een sterke slotfase met 2-1 en steeg over de provinciegenoot heen naar een redelijk veilige positie in de middenmoot.

Vanaf de aftrap viel er voor het publiek in het Polman Stadion genoeg te beleven. Beide ploegen speelden om te winnen en door die offensieve instelling ontstond er een open wedstrijd, met de meeste en beste kansen voor de Eagles. Toch ging de thuisploeg met een voorsprong de rust in.

Go Ahead, dat dit seizoen op kunstgras heel weinig punten pakt, had de onnodige achterstand aan zichzelf te wijten. De ploeg van Foeke Booy verdedigde in de 36e minuut uitermate knullig uit waarna Heracles hard toesloeg. Uit een pass van Iliass Bel Hassani schoot Mikhail Rosheuvel koelbloedig raak, 1-0.

Ragfijn

Na de pauze bleven beide ploegen goed aan elkaar gewaagd, maar in de 68e minuut sloegen de bezoekers toe.

Deniz Türüc, terug van een schorsing, zette een combinatie op met Marnix Kolder en rondde daarna prima af, 1-1.

Zes minuten later waren de bezoekers uit een ragfijne counter opnieuw trefzeker. Türüc stuurde Jarchinio Antonia weg aan de rechterkant waarna de buitenspeler Erik Falkenburg op maat bediende, 1-2.

In de 89e minuut werd Antonia nog van het veld gestuurd na een handgemeen met Mike te Wierik.