Nico Rosberg staat zondag bij de Grand Prix van Bahrein op pole position. De Duitse coureur zette zaterdag bij de kwalificatie in zijn Mercedes de snelste tijd neer.

Zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton was in de trainingen steeds iets sneller, maar in de kwalificatie liet de Brit het liggen.

Hij waagde in de slotfase nog een ultieme poging om zijn derde pole op rij van dit seizoen te pakken, maar door een stuurfout mislukte dat. Hamilton was uiteindelijk 0,279 seconde langzamer dan Rosberg en werd daarmee tweede.

De Australiër Daniel Ricciardo reed in zijn Red Bull de derde tijd, maar hij zal in de race van zondag niet de derde, maar de dertiende startpositie innemen. Ricciardo kreeg die straf na de vorige Grand Prix in Maleisië. Vanwege een gevaarlijke manoeuvre in de pitstraat zette de wedstrijdleiding hem voor Bahrein tien plaatsen terug in de startopstelling.

De Fin Valtteri Bottas van Williams werd vierde in de kwalifcatie en zal zondag vanaf de derde startplek mogen beginnen. De Mexicaan Sergio Perez was op dreef voor Force India met de vijfde tijd.

Ferrari

Ferrari stelde opnieuw teleur. Kimi Räikkönen mag van de vijfde plek vertrekken, terwijl Fernando Alonso de negende startpositie in zal nemen.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel, die vorige twee keer won in Bahrein, kon ook nog geen potten breken. Hij haalde de laatste kwalificatiefase net niet, zette de elfde tijd neer en mag door de straf voor zijn stalgenoot vanaf de tiende startplaats weg.

Adrian Sutil moet voor straf helemaal achteraan starten. De Duitse coureur van Sauber ging opzichtig in de fout in de kwalificatie. Hij maakte een zijwaartse beweging, waardoor de Fransman Romain Grosjean vol in de remmen moest in zijn Lotus.

De wedstrijdleiding betitelde die actie als 'onveilig' en zette de Duitser vijf posities terug in de startopstelling. In het geval van Sutil betekende dat vier plaatsen, want hij had in de kwalificatie de achttiende tijd neergezet.

Dominantie

Rosberg, de leider in de stand om het kampioenschap, zette in de woestijn van Bahrein de vroege dominantie van Mercedes voort. Hamilton pakte bij de vorige twee races in Australië en Maleisië de pole en de twee teamgenoten verdeelden de zeges bij de eerste twee Grands Prix.

De 28-jarige Rosberg veroverde in Sakhir de vijfde pole position uit zijn loopbaan en evenaarde zo het aantal van zijn vader Keke.

De race bij kunstlicht begin zondag om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Alonso: 'Auto leek elke ronde langzamer te worden'