Kevin Durant heeft vrijdag in de NBA voor de veertigste wedstrijd op rij 25 punten of meer gemaakt en zo de reeks van Michael Jordan geëvenaard.

Durant kwam in het duel van zijn ploeg Oklahoma City Thunder met Houston Rockets tot 28 punten en herhaalde zo wat zesvoudig kampioen Jordan in het seizoen 1986-1987 presteerde.

De 25-jarige forward, dit seizoen topscorer in de NBA met een gemiddelde van 32,1 punten per wedstrijd, kon niet blij zijn met zijn mijlpaal. De Thunder verloren namelijk met 111-107 van de Rockets, die zich zo verzekerden van een plek in de play-offs.

"We hebben de wedstrijd verloren, dat is alles waar ik me druk om maak", zei Durant, die maar een schotpercentage van 37 procent had tegen de fysieke Rockets. "De reeks maakt me niks uit."

Zijn voormalig ploeggenoot James Harden was topscorer van het duel in het Toyota Center in Houston met 39 punten. De guard van de Rockets, die de kar moest trekken door het ontbreken van de geblesseerde center Dwight Howard en point guard Patrick Beverley, pakte ook negen rebounds en deelde zeven assists uit.

Chamberlain

De reeks van Durant is geen absoluut record in de NBA. Wilt Chamberlain scoorde in het seizoen 1961-62, in een periode zonder driepuntslijn, liefst 106 wedstrijden op rij meer dan 25 punten.

Durant is statistisch in meerdere opzichten bezig aan een seizoen dat sinds Jordan niet meer vertoond is in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Zo kan de vijfvoudig All-Star de eerste speler sinds de voormalig vedette van de Chicago Bulls worden die in één jaargang gemiddelden heeft van minimaal dertig punten, vijf assists, vijf rebounds en een schotpercentage van 50 procent.

Slotseconden

New York Knicks leed een dure nederlaag in de strijd om een plaats in de play-offs. Het team ging nipt met 90-89 onderuit tegen Washington Wizards, dat al zeker is van de playoffs.

Bradley Beal was topscorer bij de Wizards met 28 punten. Bij de Knicks was J.R. Smith op dreef met 32 punten. Hij kreeg in de slotseconden nog de kans de zege voor de Knicks binnen te halen, maar zijn driepunter mislukte.

Zorgen waren er bij de ploeg uit New York over sterspeler Carmelo Anthony, die een blessure aan zijn rechterschouder verergerde. De forward gaf na het duel aan dat hij van plan is door te spelen met de kwetsuur.

Tien ploegen

Tien ploegen hebben nu een ticket voor de play-offs in de NBA. In de Western Conference zijn dat naast de Thunder en de Rockets de San Antonio Spurs en Los Angeles Clippers.

In de Eastern Conference zijn titelverdediger Miami Heat, Indiana Pacers, Toronto Raptors, Chicago Bulls, Brooklyn Nets en Washington Wizards al geplaatst.