Roger Federer heeft de Zwitserse ploeg weer naast Kazachstan gebracht in de kwartfinale van het toernooi om de Davis Cup.

De routinier won overtuigend in drie sets van Michail Koekoesjkin: 6-4, 6-4 en 6-2. Dat betekende na de eerste dag een tussenstand van 1-1 in Genève.

Stanislas Wawrinka, de nummer drie van de wereldranglijst, liet zich in de openingspartij voor eigen publiek onaangenaam verrassen door Andrej Goloebev.

Na verlies van de vierde set in de tiebreak, voor de tweede keer met 5-7, kon hij tot ontsteltenis van zijn fans de rackets inpakken: 6-7, 2-6, 6-3 en 6-7.

Tsjechië

Tsjechië heeft op de eerste dag van het kwartfinaleduel met Japan een comfortabele 2-0 voorsprong genomen.

De titelverdediger mist de niet fitte Tomas Berdych maar Radek Stepanek en Lukas Rosol wonnen beiden hun enkelpartij in Tokio.

Stepanek was in vier sets te sterk voor Tatsuma Ito: 6-7 (5), 7-6 (5), 6-1 en 7-5. Rosol had vijf sets nodig tegen Taro Daniel: 6-4, 6-4, 3-6, 4-6 en 6-2.

Japan treedt aan zonder zijn enige top honderd-speler Kei Nishikori die ook niet fit is. Tsjechië schakelde in de eerste ronde Nederland uit.

Duitsland

Peter Gojowczyk heeft Duitsland dicht bij een plek in de halve eindstrijd gebracht door in Nancy op sensationele wijze Jo-Wilfried Tsonga te verslaan.

Dat vergde vijf sets. Gojowczyk, 119e op de wereldranglijst, won de tweede en vierde in de tiebreak en de beslissende met 8-6.

Tobias Kamke had de Duitsers eerder op de dag al op voorsprong gebracht tegen Frankrijk ten koste van Julien Benneteau. Alleen de eerste set was spannend: 7-6 (8), 6-3 en 6-2.

Italië leidt met 1-0 tegen Groot-Brittannië. Fabio Fognini versloeg James Ward.