AMSTERDAM - Johan Cruijff is door de bezoekers van de website goudenvoetbaljaren.nl uitgeroepen tot de beste speler van de afgelopen vijftig jaar betaald voetbal. De Amsterdammer kreeg de prijs zaterdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar de jubileumwedstrijd 50 jaar betaald voetbal werd gehouden. Op de website werden meer dan 40.000 stemmen uitgebracht.

Naast Cruijff waren ook Van Basten, Bergkamp, Krol, Rijkaard, Van Hanegem, Van der Kuijlen, Van Beveren, Koeman en Gullit genomineerd.

Gouden herinneringsspeld

De UEFA en de FIFA deelden eveneens een onderscheiding uit aan Cruijff. De voormalige nummer 14 kreeg van de Europese voetbalunie de gouden herinneringsspeld. De wereldvoetbalbond benoemde hem tot lid van verdienste.

Rinus Michels

Cruijff was ook een gegadigde voor de titel van beste trainer, maar die eer ging zaterdag naar Rinus Michels. De oud-trainer van onder meer het Nederlands elftal, Ajax en Barcelona won de strijd van Van Gaal, Hiddink, Advocaat, Beenhakker, Coerver, Rijvers, Van Hanegem en De Haan.

Meer prijzen

Naast de beste speler en trainer werden ook beste club, beste bestuurder en beste scheidsrechter verkozen tijdens het evenement ter ere van een halve eeuw betaald voetbal. Ajax won de prijs in de categorie clubs, scheidend PSV-voorzitter Harry van Raaij werd uitgeroepen tot succesvolste bestuurder en Mario van der Ende kreeg de prijs voor de beste scheidsrechter.