De twee Nederlandse reservecoureurs in de Formule 1 mochten vrijdag meedoen aan de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. Giedo van der Garde was in zijn Sauber sneller dan Robin Frijns van Caterham.

Van der Garde, die vorig seizoen nog één van de twee vaste rijders was bij Caterham, klokte de achttiende tijd op het Bahrain International Circuit in Sakhir. Frijns noteerde de 21e tijd: 1.42,417.

De 22-jarige Nederlander was wel bijna drie tienden sneller dan zijn teamgenoot Marcus Ericsson, waar Van der Garde 0,261 seconden moest toegeven op de Sauber van Adrian Sutil.

Van der Garde moest bij de tweede oefensessie op vrijdag weer plaatsmaken voor Esteban Gutierrez, terwijl Frijns zijn stoeltje af moest staan aan Kamui Kobayashi.

Domineren

De coureurs van Mercedes, die tot nog toe het seizoen domineren, waren ook in de eerste training in Bahrein de snelsten.

Lewis Hamilton zette een snelste ronde van 1.34,325 neer, teamgenoot Nico Rosberg zat daar vlak achter: 1.34,690. Fernando Alonso reed in zijn Ferrari de derde tijd: 1.35,360.

Debuut

Voor Van der Garde was het zijn debuut in Sauber C33. De 28-jarige Amsterdammer legde twintig ronden af. "Het voelt goed dat het team mij zo vroeg in het seizoen al de kans heeft geboden om tijdens een Grand Prix in de C33 te stappen", vertelde de Nederlander na zijn eerste meters.

"De nieuwe generatie Formule 1-wagens met 1.6 turbomotor rijdt duidelijk anders dan de vorige. Desondanks kwam ik snel in mijn ritme. Het team was tevreden over mijn feedback van de auto."

Alles wat u moet weten over de Grand Prix van Bahrein

Alonso: 'Formule 1-auto's dit seizoen te langzaam'