Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Oude profs genieten volop in Amsterdam (video)

AMSTERDAM - Met een geniale steekpass zet hij René van de Kerkhof vrij voor doelman Johan Tukker. De oud-speler van PSV waardeert de bal niet op waarde en schiet hoog over. Niet veel later controleert hij een hoge bal, legt 'm dood op zijn schoen en verstuurt opnieuw een prachtige bal in de richting van zijn voorwaartsen. In het Olympisch stadion in Amsterdam voetbalde Johan Cruijff zaterdagmiddag twintig minuten. Maar weinig mensen waren er getuige van.
Door ANP

Bekijk video: Modem/ Breedband

Omdat het betaald voetbal deze zomer zijn 50ste verjaardag viert, organiseerde de KNVB een jubileumwedstrijd. Vijf korte duels werden er gespeeld met elke keer de beste voetballers van een decennium. Voor de voetballiefhebbers een uitgelezen mogelijkheid om de grootheden van weleer weer eens aan het werk te zien.

Gay Pride

Maar de parade van ex-topvoetballers viel in het niet bij een botentocht voor homo's en een dansfeest, twee Amsterdamse evenementen die honderdduizenden toeschouwers trokken. Slechts enkele honderden supporters waren getuige van het unieke voetbalevenement.

Oud-internationals

En toch waren de namen niet misselijk. Meer dan honderd oud-internationals verzamelden zich in het Olympisch stadion. Kees Rijvers, Kees Kuijs, Guus Haak, Jan Jongbloed, Sjaak Swart, Addy Brouwers, de broertjes Van de Kerkhof, Ben Wijnstekers, Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Marco van Basten, Aron Winter zijn maar enkele van de ex-topvoetballers die in Amsterdam nog een keer hun kunsten kwamen tonen. Helaas voor veel te weinig mensen.

Zwaar

Ondanks het unieke karakter van de jubileumwedstrijd eigenlijk ook wel begrijpelijk. Het is leuk om voetballers van meer dan zeventig jaar over een veld te zien hobbelen. Prachtig ook om te zien hoe de korte broek van Rijvers zijn enkels kietelde. Maar vijf duels achter elkaar bleek wat veel van het goede. De oud-spelers vonden het desalniettemin fantastisch. De sfeer in het veld was geweldig. En vanaf de eerste minuut samen werden oude verhalen opgehaald.

Beste coach

Het mooiste moment was het onverwachte meespelen van Cruijff. En het elftal dat het decennium 1984-1994 vertegenwoordigde. Van Breukelen, Lokhof, de broers Witschge, Koeman, Winter, Bosman, Silooy en de nieuwe bondscoaches Van Basten en Van 't Schip samen in een team. Maar het was oud-bondscoach Michels die zorgde voor het hoogtepunt van de middag. Hij werd uitgeroepen tot beste coach van vijftig jaar betaald voetbal. Zijn reactie? "Helaas heb ik geen staart, anders zou ik kwispelen."

Aanbevolen artikelen