Als het aan Frank de Boer ligt, verbinden ook Thulani Serero (23) en Lasse Schöne (27) hun toekomst langer aan Ajax. Beide spelers staan tot het einde van volgend seizoen bij de club uit Amsterdam onder contract.

"Dan komt het moment nabij dat we gaan praten. Marc krijgt het nog druk'', doelt hij op de directeur voetbalzaken Overmars.

De 43-jarige coach van Ajax verwacht dat zijn selectie de komende maanden niet leegloopt. Siem de Jong, Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthorsson hebben laten doorschemeren dat ze open staan voor een buitenlands avontuur.

"We moeten dus even afwachten hoe dat afloopt'', zegt De Boer. "Maar het geraamte van de selectie blijft wel staan.''

Davy Klaassen en Joël Veltman zetten afgelopen week al hun handtekening onder een contract tot medio 2018. De verwachting is dat Ricardo van Rhijn en Stefano Denswil dat voorbeeld snel volgen. De Boer verwacht verder dat Daley Blind de koploper van de eredivisie trouw blijft. "Al weet je het nooit met het WK nog op komst."

Belachelijk

In de zoektocht naar versterkingen concentreert Ajax zich voorlopig op een centrumspits en een rechtsbuiten. "Zoals ik het nu zie wel'', vertelt de coach voordat hij nog maar eens benadrukt dat Ajax ondanks de uitstekend financiële resultaten van de laatste jaren niet meer met miljoenen euro's op de transfermarkt strooit.

"Ruim 16 miljoen euro voor een spits van sc Heerenveen betalen we niet meer'', doelt hij op Miralem Sulejmani. "Dat is echt belachelijk. En buitenlandse toppers willen niet naar Ajax. Hoeveel we ook willen uitgeven."

Daarom blijft de koploper van de eredivisie proberen om talenten al op jonge leeftijd al naar Amsterdam te halen. De Boer vierde de recente successen vooral met veel spelers uit de eigen opleiding.

"Die jongens komen boven drijven. Die presteren dan toch het beste. Het zou mooi zijn als er een ervaren speler terugkeert, zoals Frank Rijkaard ooit. Maar die signalen hebben we nog niet gekregen", vertelt de oud-international, die al wel weet dat hij komende zomer de jonge FC Groningen-spits Richairo Zivkovic mag verwelkomen in de Arena.

Uitdagingen

De Boer herhaalt nog maar eens dat hij niet verwacht dat hij zelf zal vertrekken uit Amsterdam na dit seizoen. "Want ik zie hier nog voldoende uitdagingen. Ik heb het nog prima naar mijn zin."

De 43-jarige coach kan in de komende weken voor de vierde keer op rij landskampioen worden met Ajax. "Kampioen worden verveelt niet en opleiden en selecteren blijft hartstikke leuk'', zegt hij.

"Bovendien valt er nog voldoende te winnen. Het bereiken van de tweede ronde van de Champions League bijvoorbeeld. Dat is voor een club als Ajax ook winnen.''

People manager

Maar wat dan als een club als FC Barcelona de huidige trainer van de koploper van de eredivisie deze zomer probeert te verleiden? ,"Wat betreft voetbal, past die club natuurlijk wel bij me'', stelt De Boer. "Maar denk je nu echt dat ik spelers als Messi, Neymar, Iniesta, Xavi of Alves nog iets kan bijbrengen?"

"Bij zo'n club ben je meer een 'people manager'. Dan was het leuker geweest om in te gaan op een aanbod van FC Liverpool. Daar viel winst te boeken. Kijk maar waar Brendan Rodgers nu met die club staat.''

Twee jaar geleden wees De Boer een uitnodiging voor een gesprek met de huidige koploper van Engeland resoluut van de hand, ook omdat hij zich nog niet klaar vond voor een dergelijke job. "Nu heb ik het idee dat ik een dergelijke baan wel aankan'', denkt hij.

"Maar nogmaals, er speelt nu niets. Er is geen interesse en ik ben nog niet klaar bij Ajax. Ja, ik verwacht dat ik volgend seizoen hier ook weer trainer ben.''

'Ga ervan uit dat ik kampioenswedstrijd speel'

Zaterdag definitief besluit over meespelen Moisander