Dwight Lodeweges stapte dinsdag op als trainer van SC Cambuur omdat hij het gevoel had dat de agressieve acties van supporters die hem zijn overstap naar sc Heerenveen verwijten niet eenmalig zouden zijn.

"Wat er gebeurde was zo massaal en agressief", sprak de oefenmeester donderdag op een persconferentie die Cambuur belegde.

"Ik wilde de club wat adem geven, alles moet gefocust op voetbal zijn. Bovendien is SC Cambuur ook nog niet helemaal veilig."

Dinsdag verzamelden ongeveer tweehonderd fans zich bij het stadion van Cambuur om hun onvrede te uiten over de transfer van Lodeweges.

Vlucht

Ongeveer dertig fans drongen zelfs het stadion binnen via de hoofdingang, waardoor Lodeweges op de vlucht moest slaan. "Te gek voor woorden dat ik moest sprinten. Toen kreeg ik het wel benauwd, dit werd heel serieus. Verder probeer ik er nuchter naar te kijken. Zo schijnt het soms te gaan in het voetbal, hoe jammer ook."

Lodeweges besloot in eerste instantie aan te blijven, maar dinsdagavond maakte Cambuur toch bekend dat de coach per direct zou vertrekken.

"Je denkt aan de wedstrijden die je moet spelen, bijvoorbeeld van woensdag. Dan ga je naar Utrecht en dan verzamelen we bij het stadion. Bovendien heb je ook met een resultaat te maken. Bij Utrecht kun je zomaar verliezen, hoeveel mensen wachten er dan bij het stadion?"

Feest

Lodeweges neemt de clubleiding van Cambuur niks kwalijk. ''Ik vind dat ze het geweldig aangepakt hebben. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Als er ergens een kundig en integer persoon rondloopt in het voetbal, dan is het technisch directeur Gerald van den Belt wel. Met hem heb ik het meest te maken gehad, maar ik wil ook het bestuur bedanken. Net als de geweldige supporters. Het was één groot feest om hier trainer te zijn."

Lodeweges, die sinds medio 2013 actief was voor Cambuur, begrijpt dat zijn overstap naar streekrivaal Heerenveen gevoelig ligt in Leeuwarden. "Ik hoopte op krediet. Met deze overstap laat ik niemand in de steek, ik doe niets illegaals. Het is niet zo dat ik eerder uit mijn contract loop."

Aangifte

Cambuur-voorzitter Ype Smid kondigde aan dat de supporters waar mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd en dat er stadionverboden zullen worden uitgedeeld. Vrijdag wordt er officieel aangifte gedaan.

"Een aantal supporters is letterlijk en figuurlijk in beeld. Er zijn nog geen verdachten opgepakt. Maar deze mensen worden aangepakt met alle mogelijkheden die er zijn."

"We betreuren deze gang van zaken neer", vervolgde Smid. "Lodeweges heeft een grote bijdrage geleverd aan ons succesvolste seizoen ooit, waaraan we nu bezig zijn. Hij is een zeer aimabel en goed mens. Een dergelijk vertrek verdient hij niet."

Smid snapt dat sommige supporters teleurgesteld in de overstap van Lodeweges. "Voetbal is emotie, het is aan de fans om daar op een beheerste manier mee om te gaan. Maandag, toen de overstap bekend werd gemaakt, besloten we samen het seizoen af te maken. Maar dinsdag escaleerde de situatie. Met afschuw hebben we de beelden gezien en alles gevolgd."

"We hebben de gevoelens niet onderschat, maar wel de manier waarop die gevoelens tot uiting kwamen. Er waren overduidelijk signalen dat het nog erger zou worden. Hoe rot het ook is, de angel is er nu wel uit denk ik."

Gepantserde auto

Technisch directeur Van den Belt was bang dat de groep supporters Lodeweges fysiek iets aan zou doen.

"De agressie van die groep was zo groot, wij vroegen ons af of dit wel op zou houden. We kunnen Dwight wel in een gepantserde auto overal heen brengen, maar dan gaat het allemaal nergens meer over."

"Was het dat wel allemaal waard geweest? Wij denken van niet. In het diepste van ons gevoel klopt deze oplossing ook niet, soms moet je verstandig zijn."

Volgens voorzitter Smid nemen de fans een grote verantwoordelijkheid op zich. "Het besluit van Dwight om te vertrekken voelt als een nederlaag. De relschoppers kunnen het gevoel hebben dat ze worden beloond voor hun wangedrag."

De taken van Lodeweges zijn overgenomen door zijn voormalige assistent Henk de Jong, die Cambuur woensdag met 1-0 zag verliezen bij FC Utrecht. De promovendus staat na dertig speelrondes op de elfde plaats, maar is nog niet helemaal veilig.