Oud-volleybalbondscoach Pierre Mathieu is in de nacht van woensdag op donderdag op 70-jarige leeftijd overleden. 

Hij leed aan alvleesklierkanker, zo heeft zijn familie bekendgemaakt.

Mathieu is jarenlang actief geweest als trainer in het volleybal. Van 1998 tot 2000 had hij de nationale vrouwenploeg onder zijn hoede.

Hij eindigde in 1999 met de vrouwen als vijfde bij het EK. Bij de wereldtitelstrijd in 1998 werd hij met het team zevende. Hij slaagde er niet in Oranje naar de Spelen van 2000 in Sydney te leiden en moest daarna vertrekken.

Mathieu vond het een grote eer dat hij met de vrouwen aan de slag mocht. Hij noemde het bondscoachschap ooit 'het grootste goed in de sport'. Maar zijn aanpak, waarbij hij vaak psychologische trucs gebruikte, viel niet altijd goed. Henriëtte Weersing bedankte onder Mathieu voor het Nederlands team.

Mentor

De in Indonesië geboren Mathieu begon zijn loopbaan als trainer bij het Belgische Turnhout en werkte daarna een aantal jaren met de mannen van Starlift. Hij werd met de ploeg een aantal keren kampioen en won met de club de Europa Cup 3.

Ook werkte Mathieu in Nederland bij Nesselande, Pollux, Ommen en Longa. In België was hij ook werkzaam bij Kortrijk, VC Moers, Zonhoven en Herentals. Mathieu werd gezien als de mentor van Joop Alberda en Toon Gerbrands, die met de Nederlandse volleyballers als bondscoach successen behaalden.

In 2009 werd Mathieu onderscheiden als bondsridder voor zijn grote verdiensten voor het volleybal.