De FIFA heeft bij monde van secretaris-generaal Jérôme Valcke voor het eerst erkend dat sommige WK-steden in Brazilië wellicht niet helemaal klaar zijn voor de eindronde.

De bestuurder doelt op de infrastructuur in enkele plaatsen. "Misschien zijn sommige zaken nog niet helemaal af bij de start van het toernooi", aldus Valcke in gesprek met de BBC.

"Het belangrijkste voor de 32 deelnemers is dat de trainingsvelden in orde zijn. Dan moeten we nog kijken naar de telecommunicatiesystemen, zodat de televisie alles goed kan uitzenden. De gewone stadions moeten veranderen in WK-stadions."

"We hebben geen keuze", vervolgt Valcke. "Als iets niet voor honderd procent gaat lukken, dan moet het voor 99,99 procent lukken. Daar werken we hard aan."

Stadions

Valcke maakt zich niet veel zorgen over de oplevering van twee stadions die nog niet zijn voltooid, in Porto Alegre en in Sao Paulo.

Bij de bouw van het stadion in Sao Paulo, waar op 12 juni de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië wordt gespeeld, viel afgelopen weekeinde een dode. Een bouwvakker viel acht meter naar beneden toen hij bezig was met het plaatsen van stoeltjes.

"Dat is heel triest", aldus Valcke. "Een van de gevolgen is dat het werk is stilgelegd in een stadion waar nog veel te doen is. In Porto Alegre is er een akkoord bereikt tussen allerlei partijen om alles te financieren. Dat wordt nu geïmplementeerd."

De secretaris-generaal stelt dat er geen sprake van kan zijn om duels uit te stellen. "We hebben een schema tot en met 13 juli, er mag geen vertraging optreden."

Cuiaba

Ook de bouw van het stadion in Cuiaba liep vertraging op, maar daar is woensdag (lokale tijd) de eerste wedstrijd afgewerkt. 

Er kwamen 20.000 supporters af op het duel tussen Santos en Mixto (0-0) in de Arena Patanal, die eigenlijk in december gereed had moeten zijn. 

Op 26 april zal het complex officieel worden geopend. Er worden tijdens het WK vier groepswedstrijden afgewerkt in de Arena Patanal. Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen.