FC Utrecht heeft woensdag drie kostbare punten veroverd tegen SC Cambuur (1-0). Ook Go Ahead Eagles boekte tegen NAC Breda een belangrijke zege (2-1).

Voor Cambuur was het duel in Utrecht de eerste wedstrijd zonder Dwight Lodeweges. De trainer stapte dinsdag op na bedreigingen door supporters. Assistent-trainer Henk de Jonge neemt tot het eind van de competitie de taken van Lodeweges over.

De Jonge zag FC Utrecht halverwege de eerste helft grip op de wedstrijd krijgen. Een vrije trap van Jens Toornstra ging maar net over en doelman Leonard Nienhuis moest een schot van Mulenga en een kopbal van Dave Bulthuis onschadelijk maken. 

Meteen na de rust was FC Utrecht opnieuw dicht bij het openingsdoelpunt. Martijn van der Laan, de centrale verdediger van Cambuur, veranderde een schot van richting, maar gelukkig voor hem belandde de bal buiten bereik van Nienhuis op de lat. Aan de andere kant schoot spits Martijn Barto de bal in het zijnet, nadat hij zich knap had ontdaan van keeper Robbin Ruiter.

Na dik tien minuten viel eindelijk het eerste doelpunt. Op aangeven van Steve de Ridder schoot Mulenga FC Utrecht naar een 1-0 voorsprong. Kort daarop moest Cambuur een tweede tegenvaller incasseren. Lucas Bijker moest met rood van het veld. 

Met een man meer verzuimde FC Utrecht het duel daarna definitief op slot te gooien. Invaller Juan Agudelo miste een dot van een kans. Gevolgen had dat niet, want het slotoffensief van Cambuur leverde niets op.

De Jong: 'Had graag gewonnen voor Lodeweges'

Go Ahead Eagles-NAC Breda

Voor Go Ahead Eagles was de 2-1 thuiswinst tegen NAC Breda mogelijk cruciaal in de strijd tegen degradatie. De ploeg uit Deventer sloeg een gat van vier punten met de nacompetitiestreep.

Via Bart Vriends en Marnix Kolder was Go Ahead al snel dicht bij een treffer, waarna Jarchinio Antonia voor het hoogtepunt van de eerst helft zorgde. De flankspeler dribbelde het middenveld in, zette succesvol de combinatie met Kolder op en met een uitgekiende stift verschalkte hij vervolgens doelman Jelle ten Rouwelaar.

NAC hield het bij spaarzame uitvallen. Zo stuitte Elson Hooi in de openingsfase in kansrijke positie op keeper Stephan Andersen en verdiende Rydell Poepon een vrije trap net buiten het strafschopgebied.

Waar de gehele muur aan spelers van de thuisploeg uitging van een hoge trap, toverde Jordy Buijs een list tevoorschijn. Zijn rollertje hobbelde net onder de springende voeten door en langs de verbouwereerde Andersen het doel in (1-1).

De gelijke stand bij rust vormde de basis voor een open tweede helft, waarin NAC zich meer toonde dan in het eerste bedrijf. De Brabanders kregen ook kansen, maar de schoten van Uros Matic en Poepon, die van dichtbij kon uithalen, hadden niet het gewenste resultaat.

Go Ahead, dat via Kolder toch ook wat kansjes had laten liggen, was uiteindelijk de gelukkigste ploeg. Na een afgeslagen hoekschop mocht Sjoerd Overgoor uithalen en tot zijn verrassing promoveerde Henrico Drost zijn matige inzet zeer ongelukkig tot de winnende treffer: 2-1.