Ajax heeft woensdag met een makkelijke zege bij RKC een volgende stap gezet richting de 33e landstitel in de clubhistorie. In Waalwijk won de ploeg van trainer Frank de Boer met 2-0.

Door de zege blijft de voorsprong op nummer twee Feyenoord acht punten. De Rotterdammers zegevierden woensdag met 2-1 bij Heracles Almelo.

Mocht Feyenoord zondag thuis tegen RKC punten verspelen dan is Ajax die dag bij winst bij Vitesse al kampioen van Nederland. Na het duel in Arnhem resten er nog drie competitiewedstrijden voor de Amsterdammers. Op 20 april speelt Ajax bovendien die finale van het KNVB-bekertoernooi tegen PEC Zwolle.

Snel beslist

RKC, dat strijdt tegen degradatie, leek woensdag van begin af aan niet te geloven in een mogelijke misstap van Ajax in Waalwijk.

Na een half uur spelen was de wedstrijd zelfs al beslist toen Davy Klaassen vanaf de linkerkant de 2-0 binnenschoof. De middenvelder was in stelling gebracht door Kolbeinn Sigthorsson, die in de spits de voorkeur kreeg boven Bojan Krkic. Een kwartier eerder had Joël Veltman uit een corner van Lasse Schöne al de 1-0 binnengekopt.

Kort voor rust werden de Waalwijkers wel gevaarlijk, maar dat was vooral te danken aan slordigheden bij Ajax. Evander Sno bereikte met een steekpassje Romeo Castelen, waarna de vleugelspeler op de benen van Jasper Cillessen stuitte. Bovendien stond Castelen buitenspel.

Buitenspel

Na rust bleek dat de opleving van RKC van korte duur was. De ploeg van trainer Erwin Koeman kon geen vuist maken en Ajax hoefde vanwege de marge van twee niet zo nodig.

Stefano Denswil kreeg vroeg in de tweede helft nog wel een vrije kopkans na een voorzet van Lerin Duarte en een vrije trap van Lasse Schöne vloog net naast de paal tegen de reclameborden.

In de slotfase leek Sigthorsson alsnog voor de derde Amsterdamse treffer te zorgen. Het doelpunt van de IJslander werd echter afgekeurd wegens buitenspel, waardoor het bij 2-0 bleef.

De Boer: 'Een fantastische week'