De Nederlandse hockeysters oefenen in aanloop naar het WK eind mei en begin juni in Den Haag tegen mannenteams uit de overgangsklasse, het op één na hoogste niveau in Nederland.

"Die wedstrijden zullen heel erg zwaar voor ons worden. En ons geduld wordt getest", zei bondscoach Max Caldas woensdag bij een persconferentie in het Kyocera Stadion, waar de WK-wedstrijden zullen worden gehouden.

"We moeten tegen mannen namelijk een andere manier vinden om een wedstrijd te winnen, omdat je niet simpelweg met een rush iets kunt forceren. In die situatie kunnen we op het WK ook komen."

Als mannelijke tegenstanders heeft Caldas gekozen voor Cartouche, Leiden, Klein Zwitserland en Hudito. De wedstrijden worden afgewerkt tussen 9 en 16 mei. Op 31 mei speelt Oranje haar eerste WK-duel tegen Japan.

Risico

Caldas, die met Oranje in het verleden alleen tegen A-junioren oefende, beseft dat het spelen tegen volwassen mannenteams fysiek niet zonder gevaar is. "Het is een risico. Maar er worden vooraf geen speciale afspraken gemaakt met de tegenstander."

"Een speler komt dan namelijk in de denkstand en daar wordt het niet veiliger op. Je moet gewoon lekker spelen. Het worden normale wedstrijden en daarmee een goede test."

Oranje zal tegen de clubs uit de overgangsklasse spelen met de groep die ook op het WK actief zal zijn. Na een trainingsweek op het Italiaanse Sardinië zal Caldas op 7 mei zijn WK-selectie bekendmaken.

Mannen

De WK-selectie van de Nederlandse mannen zal waarschijnlijk op 13 mei bekend worden gemaakt door bondscoach Paul van Ass. "Dat is in ieder geval de planning, want een dag later vertrekken we met de selectie naar Düsseldorf voor een oefentoernooi", aldus Van Ass.

Oranje zal in de Duitse stad oefenen tegen Engeland, België en Duitsland. Eind april belegt de voorselectie van Van Ass ook nog een trainingskamp in het Spaanse Malaga. "Maar daar worden geen wedstrijden gespeeld. En ik denk dat ik ook beperkt zal trainen met bal en stick."

Frisheid

Van Ass wil er in de Spaanse stad vooral voor zorgen dat de 'frisheid' terugkomt in Oranje na de play-offs om de landstitel en de Euro Hockey League. "De jongens hebben dan net drie weken tegen elkaar gespeeld. En hier en daar zal misschien een onvertogen woord zijn gevallen."

"Het wordt zaak in Malaga te schakelen naar het WK. De nadruk zal liggen op herstel door veel leuke dingen te doen. De zon, de natuur en het water moeten zorgen voor ontspanning. En dan hoop ik dat ze na een paar dagen vragen wanneer we weer gaan trainen."

De Nederlandse mannen spelen hun eerste WK-wedstrijd in het Kyocera Stadion op 1 juni tegen Argentinie. Het toernooi duurt tot 15 juni.