AZ-coach Dick Advocaat acht zijn ploeg niet kansloos tegen Benfica in de kwartfinales van de Europa League, hoewel hij erkent dat de Portugezen donderdag als favoriet aan het tweeluik beginnen.

"Als Ajax thuis van Barcelona kan winnen, kunnen wij ook thuis van Benfica winnen", sprak Advocaat woensdag tijdens de persconferentie in de aanloop naar AZ's eerste ontmoeting met de koploper van Portugal.

Ajax won in november 2013 verrassend met 2-1 van FC Barcelona in de poulefase van de Champions League.

"We zijn niet kansloos tegen Benfica", benadrukte Advocaat. "Als we door zouden komen, zou dat wel een topprestatie zijn. Als Miralem Sulejmani en Filp Djuricic wekelijks wissel staan, heb je een ontzettend sterke selectie." 

Afgelopen jaar bereikte Benfica de finale van de Europa League, waarin het met 2-1 verloor van Chelsea.

"Ze staan nu ver voor op Porto. Dat zegt iets over hun kracht", aldus Advocaat. "Benfica is een supermacht. Normaal moet je veel geld betalen voor een oefenduel, nu moeten ze komen. Dat is leuk voor het publiek."

Slim voetballen

Advocaat roept zijn spelers op het hoofd te gebruiken. "We zullen heel slim moeten voetballen, anders heeft de return in Lissabon misschien niet eens zin. Daar waken we voor."

De voormalige bondscoach van onder meer Oranje maakte afgelopen weekeinde bekend AZ na dit seizoen te verlaten. Zondag gaf hij aan dat een reorganisatie binnen de technische staf ten grondslag ligt aan dit besluit.

Woensdag wilde Advocaat het niet meer hebben over dit onderwerp. "Ik richt me op Benfica. Er is duidelijkheid over volgend jaar. Ik neem afscheid van een prachtige club. Zo is de voetballerij."

De aftrap van AZ-Benfica is donderdag om 21.05 uur.

Fitte Gudelj wil tegen Benfica 'reclame maken voor AZ'