FC Barcelona gaat in beroep tegen de straf van de FIFA, die woensdag besloot dat de club de komende twee transferperiodes geen spelers mag aantrekken.

De disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond strafte de Spanjaarden aangaande het vastleggen en registreren van buitenlandse spelers onder de 18 jaar overtreden. 

Barcelona zou bij tien spelers in de periode tussen 2009 en 2013 de reglementen hebben overtreden. Volgens de Catalanen is dat onterecht en zegt het opleidingsinstituut La Masia genoeg.

"Onze opleiding voor voetbaltalenten is een voorbeeld voor de hele wereld. De transferregels waarop de FIFA zich beroept, brengt ons alom geroemde model in gevaar'', aldus een woordvoerder van de club.

Als de straf gehandhaafd blijft, mag Barcelona pas in de zomer van 2015 weer aankopen doen. De FIFA wil dat de club ook een boete van 370.000 euro betaalt. Bovendien moet er binnen nu en negentig dagen verbetering te zien zijn in de situatie.

De FIFA vond de overtredingen met behulp van het zogeheten Transfer Matching System, dat sinds 2010 verplicht is bij alle internationale transfers van spelers.

Spaanse voetbalbond

De Spaanse voetbalbond (RFEF) wordt medeplichtig bevonden en is bestraft met een boete van 410.000 euro. De RFEF moet bovendien binnen een jaar het controlesysteem op orde hebben.

Barcelona staat erom bekend dat het vaak jeugdspelers overneemt van andere clubs. Vorig jaar nog maakte de pas 11-jarige Fodé Fofana de overstap van de amateurclub GVAV Rapiditas naar Barcelona.

Het is niet duidelijk of de Catalanen ook bij deze transfer de regels hebben overtreden; de FIFA verstrekt geen details. Het is ook nog een vraagteken wat er gebeurt met de transfer van Alen Halilovic. Het Kroatische toptalent, die dit seizoen uitkomt voor Dinamo Zagreb, tekende onlangs een contract voor vijf seizoenen.

De mondiale voetbalbond benadrukt in een persbericht dat minderjarige voetballers kwetsbaar zijn en makkelijk ten prooi vallen aan misbruik en uitbuiting als ze naar een buitenlandse club verhuizen.

"De gezonde ontwikkeling van een minderjarige voetballer weegt zwaarder dan de sportieve belangen van een club."

Ongelukkig

Het transferverbod zou op een zeer ongelukkig moment komen voor de kwartfinalist in de Champions League. Volgens Spaanse media wilde FC Barcelona de selectie deze zomer grondig renoveren. Een nieuwe keeper stond bovenaan de prioriteitenlijst.

Victor Valdés immers heeft een aflopend contract. Bovendien is de international sowieso zeven maanden uit de roulatie nadat hij zijn voorste kruisband afscheurde.

In de Champions League verdedigde dinsdag de 38-jarige José Manuel Pinto het doel tegen Atletico Madrid. Aanvoerder Carles Puyol maakte begin maart bekend te vertrekken bij FC Barcelona.

Neymar

Eerder dit jaar werd FC Barcelona al in verlegenheid gebracht door details die naar buiten kwamen over de transfer van Neymar.

De landskampioen betaalde een bedrag dat veel hoger lag dan de 57,1 miljoen euro die eerst werd gecommuniceerd.

Een Spaanse onderzoeksrechter stelde de Catalaanse club in februari officieel in staat van beschuldiging vanwege belastingontduiking. Daarvoor al besloot voorzitter Sandro Rosell terug te treden.

Chelsea

Het gebeurt niet vaak dat internationale topclubs vanwege een straf geen spelers mogen aantrekken. 

In 2009 kreeg Chelsea een transferverbod van de FIFA omdat het in 2007 de toen 16-jarige Gaël Kakuta (die later uitkwam voor Vitesse) zou hebben aangezet tot contractbreuk met de Franse club RC Lens.

Dit transferverbod werd later opgeheven op gezag van het sporttribunaal CAS nadat Chelsea en Lens de zaak in der minne schikten.