De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) noemt het vertrek van Dwight Lodeweges bij SC Cambuur heel teleurstellend.

De oefenmeester besloot dinsdagavond op te stappen bij de promovendus. Zijn overstap naar rivaal sc Heerenveen viel niet in goede aarde bij de fans.

"Het lijkt alsof dit steeds vaker voorkomt", aldus Gerard Marsman, de voorzitter van de CBV. "Deze keer is het de trainer, een andere keer het bestuur of een speler."

Dinsdag zorgde een groep van ruim honderd supporters voor onrust rond het stadion van Cambuur. Volgens hen pleegt Lodeweges 'hoogverraad' met zijn transfer naar Heerenveen.

Raddraaiers

Marsman denkt dat de situatie in Leeuwarden werd veroorzaakt door een kleine groep aanhangers. "Ik hoop dat de andere supporters ze inpeperen dat dit gedrag absoluut niet kan. Op deze manier krijgen de raddraaiers weer de aandacht en lijken hun acties 'beloond' te worden.'"

Marsman vindt niet dat Lodeweges onnodig is gezwicht voor het kwade deel van de aanhang. "Ik heb begrepen dat ze goed naar de kwestie hebben gekeken en ik denk dat het een verstandige beslissing is geweest om op te stappen. Ook met het oog wat er eventueel nog zou kunnen gebeuren."

Op de vraag hoe dergelijke toestanden voorkomen kunnen worden, heeft Marsman niet direct een antwoord.

"Het gaat hier niet om georganiseerde misdaad. Als het zo uit de hand dreigt te lopen, dan zou je bijna een cordon ME op moeten stellen bij het stadion. Het is gewoon heel lastig te voorkomen.''

Actie

Directeur Gerald van den Belt van Cambuur kondigde aan dat de club actie gaat ondernemen tegen de tientallen fans die het stadion bestormden.

"Als je hekken forceert, door een deur heen breekt en met vuurwerk gaat gooien, dan moet je aangepakt worden."