Bouwonderneming BAM of stichting Red de Kuip gaat De Kuip vernieuwen. Beide partijen gaan uit van een capaciteit van 70.000 met het bestaande Feyenoord-stadion als basis.

"Dit zijn de beste plannen", aldus Wim van Sluis namens een driemanschap dat de plannen van alle partijen bestudeerde in het AD.

"Hiermee krijgt Feyenoord een stadion voor 70.000 mensen, multifunctioneel mét schuifdak, en voor een prijs die goed is terug te verdienen. Hiermee heeft de club voor ten minste vijftig jaar een prachtig voetbalthuis dat tegelijkertijd het grootste is van Nederland."

Het driemanschap werd vorig jaar ingesteld om draagvlak te creëren bij de club, de supporters en de politiek nadat het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders het voorstel voor een geheel nieuwe Kuip introk nadat bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad tegen zou stemmen.

Uit de zeven plannen zijn er nu twee overgebleven. Op 25 april wordt duidelijk of BAM of Red de Kuip de klus zal klaren. Volgens het driemanschap zal het plan van Red de Kuip 206 miljoen euro kosten en dat van BAM 196 miljoen euro.

Kuipgevoel

Het plan van Red de Kuip voorziet in een 'schil met voorzieningen' en een derde ring bovenop het gebouw. BAM wil het onderkomen van Feyenoord omtoveren tot een multifunctioneel stadion met behoud van het oude 'Kuipgevoel'.

"Met een bouwprijs van rond de 200 miljoen euro is een stadion beter te exploiteren dan voor 300 miljoen euro. Beide aanbiedingen leveren bovendien het minste risico op voor Feyenoord én voor Rotterdam", aldus Van Sluis.

De stichting 1 Feyenoord, waarin alle geledingen van de club alsmede de supporters zijn vertegenwoordigd, is het eens met de richting die het driemanschap op wil. Van Sluis: "Iedereen was enthousiast."

Glashelder

Voorzitter Dick van Well van de stichting Feyenoord is blij met de geboekte progressie. "Het is glashelder dat er door de verkenners in hoog tempo hard is gewerkt, om te komen tot deze eerste duidelijke schifting", zegt hij op de website van Feyenoord.

De komende weken zal onder meer worden bekeken hoeveel elke variant Feyenoord onder de streep oplevert.

"Wordt Feyenoord ook qua begroting weer een topploeg, is het plan te financieren en hoe houden we de club en het stadion zowel operationeel als financieel goed en verantwoord draaiende gedurende de tijd van verbouwing?" aldus Van Well over belangrijke vragen in het proces.

Bekijk een impressie van het plan van BAM:

Bekijk een impressie van het plan van Red de Kuip: