De leiding van Chelsea spreekt de bewering van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania tegen dat de Arnhemse club geen landskampioen mag worden.

Een woordvoerder van Chelsea laat aan de Engelse krant The Guardian weten dat 'Vitesse een onafhankelijke club is en dat de door ons verhuurde spelers juist baat hebben bij deelname aan de Champions League.' Chelsea wil verder niet reageren.

Jordania meldde dinsdag dat Londen bepaalt dat Vitesse geen kampioen mag worden omdat de Arnhemmers dan bij Chelsea in de Champions League terechtkomen.

De Londense topclub zou een onderzoek van de UEFA naar de samenwerking tussen Vitesse en Chelsea vrezen. Ook al hebben de clubs een verschillende eigenaar, de banden zijn nauw. Zo huren de Arnhemmers sinds enkele jaren elk seizoen een aantal spelers van 'The Blues'.

Bevestigingen

Ook voormalig technisch directeur Ted van Leeuwen kreeg het gevoel dat Chelsea liever niet heeft dat Vitesse de landstitel grijpt. "Eerst kan je het niet geloven. Dan vind je de bevestigingen van wat je denkt", vertelt hij aan De Telegraaf.

Bert Roetert, de voorzitter van de raad van commissarissen van Vitesse, omschreef de bewering dat Vitesse geen kampioen mag worden als een 'slechte 1 april-grap'.

"Worden we met z'n allen in de maling genomen? Het competitie-element en de onvoorspelbaarheid zijn beginwaarden van sport. Net als elke club wil Vitesse zoveel mogelijk wedstrijden winnen, met zo goed mogelijk spel."

Aangifte

Jordania vertrok eind vorig jaar bij de Arnhemmers omdat Alexander Tsjigirinski, een vriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, de club overnam.

Tsjigirinski schaarde zich maandag achter algemeen directeur Joost de Wit, die meldde dat Jordania heeft gedreigd zijn vingers af te hakken.

De voormalig bewindsman erkende dat die beschuldigingen kloppen, maar gaf ook aan dat de dreigementen niet serieus waren. De Wit heeft aangifte gedaan tegen Jordania, die een stadionverbod van drie jaar kreeg opgelegd.