Dwight Lodeweges vertrekt met onmiddellijke ingang als trainer van SC Cambuur.

De oefenmeester maakt na afloop van dit seizoen de overstap naar aartsrivaal sc Heerenveen en dat is niet in goede aarde gevallen bij de fans van de club uit Leeuwarden.

Eerder op de dag zorgde een groep van ruim honderd supporters al voor onrust rond het stadion van de Friezen. Volgens hen pleegt de geboren Canadees 'hoogverraad' en zou de coach per direct op non-actief gesteld moeten worden.

Naar aanleiding van alle commotie is er volgens Lodeweges een onwerkbare situatie ontstaan en ziet hij geen heil in een verdere samenwerking. 

Krediet

"Ik had op meer krediet gerekend", zegt Lodeweges in gesprek met de NOSCambuur is dit seizoen bezig aan een historisch goed seizoen in de eredivisie. De promovendus is bijna verzekerd van handhaving in de eredivisie.

"We waren met iets leuks bezig, we presteerden goed. Iedereen met gezond verstand vraagt zich af: wat is hier in godsnaam gebeurd? Er is veel gebeurd vandaag. Kennelijk ben ik te veel voor sommigen, dus heb ik besloten om direct weg te gaan."

'Onhoudbaar'

Volgens algemeen directeur Gerard van den Belt was de situatie rondom Lodeweges vanwege alle perikelen onhoudbaar geworden. "Uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is Cambuur. We wisten dat de beslissing van Dwight om naar Heerenveen te gaan heel gevoelig was, het heeft kwaad bloed gezet bij onze supporters."

"Zij vinden het absoluut not done wat Dwight heeft gedaan. Dat gaat niet om vijf man, maar is een breed gedragen gevoel. De emoties bij de club zijn zo groot geworden, dat Dwight heeft gezegd: op deze manier, met zo veel druk op het elftal, is het niet in het belang van Cambuur om door te gaan."

Van den Belt kondigde aan dat de club actie gaat ondernemen tegen de tientallen fans die dinsdag het stadion bestormden. "Als je hekken forceert, door een deur heen breekt en met vuurwerk gaat gooien, dan moet je aangepakt worden."

Opvolgers

De taken van de oefenmeester worden voorlopig waargenomen door de rest van de huidige technische staf bestaande uit Henk de Jong, Jan Bruin, Sandor van der Heide en René Grotenhuis.

Grimmige sfeer bij stadion Cambuur na 'hoogverraad'

Lodeweges: 'Ik laat me niet tegenhouden door sentimenten'