Arie Koops stopt als bondscoach van de Nederlandse schaatsploeg. Dat maakte de KNSB dinsdagmorgen bekend.

Koops wil zich vanaf heden weer volledig focussen op zijn functie van directeur sport, zo meldt de schaatsbond.

Voor aanvang van het volgende schaatsseizoen hoopt de KNSB een nieuwe bondscoach te presenteren.

Koops was sinds november 2011 coach van Team Nederland. Hij combineerde de functie met zijn directeurschap. 

Met de achtervolgingsploeg van zowel de mannen als de vrouwen pakte Koops tijdens de Spelen van Sotsji de gouden plak. Desondanks was er regelmatig kritiek op zijn functioneren. Vlak voor de olympische mannenfinale trok reserverijder Jorrit Bergsma zich terug uit onvrede met het beleid van Koops.

Enorm blij

"Ik ben enorm blij met de successen tijdens de Spelen in Sotsji", laat Koops weten. "Nadat het zowel in Turijn als in Vancouver niet lukte olympisch goud op de ploegenachtervolging te pakken, terwijl we wel jaar-in-jaar-uit wereldkampioen op dit onderdeel werden, hebben we het in de aanloop naar Sotsji anders aangepakt.''

''En met succes, want Team Nederland werd zowel bij de dames als heren olympisch kampioen en daarvoor wil ik op deze plaats iedereen bedanken voor de samenwerking."

Goede zaak

Jan van Veen, coach van team Corendon, vindt het een goede zaak dat Koops stopt. ''Het is altijd een noodoplossing geweest, maar in een professionele topsportorganisatie is zo'n dubbelfunctie niet wenselijk", aldus Van Veen tegen de NOS.

''Wij hebben al die tijd dicht bij het vuur gestaan. Die samenwerking is goed gegaan. Natuurlijk is er kritiek geweest op hem, maar het is ook een moeilijke baan. Zeker als je naar de resultaten kijkt, heeft Koops het uitstekend gedaan."

Volgens Van Veen zal het nog best lastig worden om een opvolger te vinden. ''Het moet een onafhankelijk persoon zijn en vooral niet iemand van buiten het schaatsen. Misschien wil Erben Wennemars nu wel; die is ook al als adviseur betrokken geweest bij de ploegenachtervolging."