Dwight Lodeweges gaat vanaf komend seizoen aan de slag als hoofdtrainer van sc Heerenveen. De 56-jarige in Canada geboren Nederlander komt over provinciegenoot SC Cambuur.

De ploeg uit Leeuwarden meldt maandag op de eigen website dat Lodeweges gebruik maakt van een clausule in zijn contract waardoor hij ondanks een nog een jaar doorlopend contract tussentijds kan vertrekken bij Cambuur.

De oud-coach van onder meer FC Groningen en PSV was in het seizoen 2003/2004 al assistent-coach bij Heerenveen onder Foppe de Haan.

Lodeweges, bezig aan zijn eerste seizoen bij Cambuur, zal Marco van Basten opvolgen in het Abe Lenstra Stadion. De oud-topspits maakte eind januari bekend dat hij het 'juiste gevoel' miste en na twee seizoenen zal vertrekken bij Heerenveen.

"Dwight Lodeweges is een trainer met ruime ervaring en een duidelijke voetbalvisie. Hij is een echte vakman en past uitstekend bij de club", zegt manager voetbalzaken Hans Vonk op de clubsite van Heerenveen.

Korbach

Heerenveen is de huidige nummer zes van de eredivisie. Promovendus Cambuur staat elfde. Het is nog niet bekend wie Lodeweges gaat opvolgen bij de club uit Leeuwarden.

Lodeweges wordt de tweede trainer die zowel Cambuur als Heerenveen heeft gediend, na Fritz Korbach.

Chemie

Gerald van den Belt, algemeen directeur van SC Cambuur, betreurt het vertrek van de oud-voetballer. "Het is heel jammer, want we waren blij met Dwight", zo reageert hij.

"Er was chemie tussen hem en de staf en de rest van de organisatie. Het werkte allemaal heel prettig, maar Dwight is een avonturier en wilde graag een nieuwe uitdaging aangaan."

Supportersvereniging

De Kern van Cambuur heeft maandag het vertrouwen in Lodeweges opgezegd en vindt dat de hoofdtrainer per direct moet vertrekken. De officiële supportersvereniging van de Friezen neemt het de oefenmeester kwalijk dat hij volgend seizoen zijn loopbaan bij de aartsrivaal vervolgt.

Volgens de fans is er een onwerkbare situatie ontstaan, nu bekend is geworden dat Lodeweges naar sc Heerenveen vertrekt. Ze willen dat de clubleiding assistent-trainer Henk de Jong als interim-coach naar voren schuift.

Cambuur Culture, een andere supportersclub, plaatste een bericht met de kop 'Lodeweges rot op!' op de website. De fanclub 'vraagt zich af hoe een trainer deze beslissing kan maken'. "Het kan niet anders dan dat deze beslissing negatieve effecten heeft op de prestaties van ons team. Dit is onvergeeflijk."

Overzicht: De trainerscarrousel in de eredivisie