Thialf Heerenveen en TranSportium Zoetermeer zijn van plan om de handen ineen te slaan als blijkt dat Icedôme Almere de financiering voor de bouw van de schaatshal niet rond krijgt.

Vorig jaar won Icedôme na een lange strijd de gunning om vanaf het seizoen 2016-2017 de nieuwe topsportaccommodatie van het Nederlandse schaatsen te worden.

De financiering van het project in Almere-Poort, dat 183 miljoen euro moet kosten, is echter nog steeds niet definitief rond.

Icedôme moet volledig door particulieren worden bekostigd – de gemeente wil er geen belastinggeld in steken – en er zijn nog steeds geen handtekeningen van mogelijke financiers.

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF willen uiterlijk dinsdag van de initiatiefnemers van Icedôme onder leiding van Folkert Buiter horen of er partijen zijn die bereid zijn de 183 miljoen euro op tafel te leggen. Tot die tijd willen deze drie partijen niet inhoudelijk reageren.

Concurrenten

De twee initiatieven die verslagen werden door Icedôme, de 'vernieuwbouw' van Thialf in Heerenveen en het nieuwe TranSportium in Zoetermeer, hopen zo op een eventuele nieuwe kans en willen in dat geval samen gaan optrekken.

"Wij hebben de intentie dat als dinsdag Almere wegvalt wij de handen ineen zullen slaan", zegt Frank Heijermans namens TranSportium tegen NU.nl. "Dat staat in een document, maar dat moet nog getekend worden."

"Wij zijn voor een hogere meerwaarde voor de sport en dan moet je niet meer met elkaar willen strijden."

Topschaatswedstrijden

De inhoudelijke details moeten nog worden ingevuld, maar het verdelen van topschaatswedstrijden tussen Thialf en TranSportium zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn. Voor definitieve afspraken moeten de twee partijen echter afwachten wat er dinsdag over Icedôme bekend wordt.

"Als Almere de financiering wel rond krijgt, heeft het geen zin om te gaan samenwerken", vertelt Heijermans, die stelt dat het Zoetermeerse plan ook wat moet worden aangepast bij een samenwerking.

"Wij hebben partijen die on board zijn voor de financiering, maar onze plannen hebben een half jaar in de ijskast gelegen. Die moeten eerst worden ontdooid."

Thialf begint binnenkort met de 'vernieuwbouw' van de ijshal. Die moet in 2016 klaar zijn.