Jasper Cillessen hoopt dat Ajax er deze zomer in slaagt een groot deel van de selectie voor de club te behouden als de vierde titel op rij is binnengehaald.

"Als wij met een vaste kern kunnen gaan spelen, kunnen er heel mooie dingen gebeuren volgend seizoen", aldus de doelman, die zelf nog tot medio 2016 vastligt.

Siem de Jong en Niklas Moisander zijn eigenlijk de enige vaste krachten die wellicht zullen vertrekken en volgens Cillessen is dat zeker op te vangen.

"We zagen nu tegen FC Twente weer dat we Stefano Denswil makkelijk op die plek neer kunnen zetten. In plaats van De Jong hebben we nog Kolbeinn Sigthorsson en Viktor Fischer is straks ook weer fit."

Degelijkheid

De 24-jarige Cillessen ziet de komende jaren Europees succes gloren nu jonge spelers als Denswil, Joël Veltman, Davy Klaassen en Ricardo van Rhijn hun contracten verlengd hebben of gaan verlengen.

"Dat is alleen maar goed nieuws. Als we iedereen bij elkaar houden, hebben we de patronen er sneller in zitten. Dan kunnen we ook vroeg in het seizoen de eredivisiewedstrijden eerder beslissen en de energie die we dan sparen, kunnen we Europees weer goed gebruiken."

Dit seizoen was het spel van Ajax in de competitie vaak verre van sprankelend. De veldspelers storen zich daar vaak aan, maar Cillessen maalt daar niet echt om. "Als ik flitsend wilde voetballen, was ik geen keeper geworden. Degelijkheid is voor mij wel genoeg."

Getuige het lage aantal van 22 tegendoelpunten in 29 competitieduels zit het daarmee wel goed. "Als defensie mogen we daar zeker trots op zijn. Ik durf niet te zeggen dat ik doorslaggevend ben geweest, maar ik heb zeker mijn steentje bijgedragen."

Constant

Twente slaagde er echter wel in om diverse kansen te creëren in de Arena. Dat is misschien wel de reden dat ook Cillessen met nog vijf duels te gaan zich nog geen kampioen waant. "We zijn nog voorzichtig en hebben nu gewoon het geluk dat de ballen er wel in gaan. Heel veel kansen hebben we niet gehad, Twente misschien wel meer."

"Uiteindelijk is 3-0 toch een lekkere uitslag, maar er moeten nog wat dingen gebeuren. We moeten toch proberen wat meer te voetballen, al interesseert me dat weinig als we straks met de schaal staan. Dan is het niet erg als er momenten waren dat het niet flitsend was. We zijn gewoon de meest constante ploeg en verliezen niet zo snel."

Mogelijk wordt Ajax volgende week uit tegen Vitesse al kampioen. Dan moet woensdag wel worden gewonnen van RKC Waalwijk en moet Feyenoord punten verspelen tegen Heracles Almelo uit of RKC thuis. "RKC uit is voor ons een lastige wedstrijd, daar hebben we het de afgelopen jaren zeker niet makkelijk gehad. Al is Heracles uit op dat kunstgras voor Feyenoord ook niet echt lekker."

WK

Na het eventuele titelfeest rest voor Cillessen ongetwijfeld nog het WK nu hij de laatste maanden vaste waarde is in Oranje. Toch is hij ook daarover nog voorzichtig. "Ik hoop dat ik mee mag. Ik heb de laatste interlands wel mogen spelen, maar Michel Vorm was eigenlijk vier keer niet fit."

"Een goed seizoen is leuk, maar als ik de laatste wedstrijden minder ben, speel ik ook geen lekker toernooi. Ik was begin dit seizoen nog tweede man bij Ajax en nu moet ik mee met Oranje. Het gaat wel heel snel."

Kritische Van Rhijn mist schwung bij Ajax