Mocht de FIFA besluiten om Qatar de organisatie van het WK 2022 te ontnemen, dan is Japan bereid om als gastheer van de mondiale eindronde te fungeren.

Dat meldt Kuniya Daini, de voorzitter van de Japanse voetbalbond, aan het persagentschap AFP.

"Als de FIFA een ander land zoekt, dan hebben wij in elk geval stadions die alle criteria voldoen. Tokio organiseert al de Spelen in 2020."

In opspraak

De organisatie in Qatar is in opspraak geraakt door de slechte behandeling van de bouwers van de stadions. Honderden arbeiders zijn al om het leven gekomen, zo bleek uit onderzoek van de Engelse krant The Guardian.

De hoge temperaturen in Qatar zijn al langere tijd een kwestie. De FIFA beslist vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar of het toernooi wordt verplaatst naar de winter.

Steekpenningen

Onlangs bleek bovendien dat Jack Warner steekpenningen ontving om eind 2010 op Qatar te stemmen. De ex-bestuurder uit Trinidad en Tobago maakt momenteel geen deel meer uit van het uitvoerend comité van de FIFA, dat bepaalde waar de komende WK's worden gehouden.

Momenteel onderzoekt een ethische commissie van de FIFA de toewijzing van de toernooien van 2018 (aan Rusland) en 2022. Onder anderen FIFA-president Sepp Blatter zal op korte termijn worden geïnterviewd door onderzoeker Michael Garcia.

Diverse bestuurders die stemrecht hadden zijn al in verband gebracht met corruptie.

2002

Japan organiseerde in 2002 al eens het WK, toen samen met Zuid-Korea. Eind 2010 moest het Aziatische land het afleggen tegen Qatar.

"Als er een kans is om het toernooi te organiseren, dan zouden we het graag doen", aldus Daini. "Maar ik weet niet hoe realistisch dat is."