RKC Waalwijk heeft zondag een zeer belangrijke overwinning geboekt in het degradatieduel bij hekkensluiter Roda JC: 0-1. AZ speelde in Leeuwarden met 0-0 gelijk tegen SC Cambuur.

Romeo Castelen was de matchwinner in Kerkrade. De aanvaller van RKC schoot halverwege de eerste helft op aangeven van Jean David Beauguel binnen in de verre hoek, waardoor Roda-doelman Filip Kurto op het verkeerde been stond.

RKC profiteerde zo optimaal van de nederlaag die NEC zaterdag in extremis leed tegen Heracles Almelo (1-2).

De ploeg van Erwin Koeman staat nog steeds zestiende, maar heeft met nog vijf duels te gaan nu wel vijf punten voorsprong op Roda, dat laatste blijft staan en bovendien een wedstrijd meer heeft gespeeld dan RKC. NEC is de nummer zeventien met twee punten meer dan de ploeg van Jon Dahl Tomasson.

Overrompeld

Roda begon sterk aan de cruciale wedstrijde en zette de tegenstander vast op de eigen helft vast. Dat overrompelde RKC dusdanig dat Guus Hupperts al na een halve minuut voor de 1-0 had moeten zorgen. Hij schoot echter voor een leeg doel naast.

Roda bleef op zoek naar de openingstreffer en de openingstreffer van Castelen kwam dan ook volledig uit de lucht vallen.

De goal veranderde niets aan het spelbeeld, maar steeds faalde de thuisploeg in de afronding. Berry Powel was met een kopbal op de lat nog dichtbij de 1-1, maar die viel niet. Roda mocht bovendien niet mopperen dat Evander Sno een snelle uitbraak niet verzilverde op slag van rust.

RKC beperkte zich in de tweede helft tot verdedigen. Roda kon daardoor naar hartenlust aanvallen maar wist niet door de Brabantse defensie te breken, al waren Powel en Guy Ramos nog dichtbij.

Cambuur-AZ

AZ kon in Leeuwarden de slechte smaak van de verloren halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax niet wegspoelen. Tegen SC Cambuur bleef het 0-0.

AZ-coach Dick Advocaat was voor het duel zeer kritisch op zijn topscorer Aron Jóhannsson, die hij dan ook buiten de basis hield.

"Hij heeft te weinig waarde voor het elftal en dus gaat hij er uit", zei Advocaat, die na dit seizoen vertrekt uit Alkmaar, tegen FOX Sports. "Wat hij niet goed doet? Je kan beter vragen wat hij wel goed doet. En dat is weinig. En daarom gaat hij er uit."

Avdic

De Amerikaanse IJslander werd in de spits vervangen door Denni Avdic, maar deze wissel zorgde niet voor doelpunten. Na zo'n zeventig minuten leek de Zweed wel te scoren, maar de goal werd afgekeurd.

Dit tot grote woede van assistent-trainer Martin Haar van AZ, die vanwege aanmerkingen op de leiding naar de tribune werd gestuurd.

De beste kansen in het duel waren voor Cambuur, maar de Friezen misten ook een afmaker. AZ staat nu zevende met 44 punten, terwijl Cambuur de nummer elf is met 35 punten.