De Nederlandse handbalsters hebben het uitduel met Spanje in de kwalificaties voor het EK van 2014 dik verloren. 

In Logroño won de thuisploeg met 29-22 van Oranje, dat afgelopen woensdag in Rotterdam nog zegevierde met 27-22.

Grote gevolgen heeft de nederlaag niet, want Spanje en Nederland zijn de sterkste landen in groep 4, waarvan de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor de eindronde in december in Hongarije en Kroatië.

Spanje lost door de overwinning Nederland wel af als koploper met zes punten uit drie duels en een doelsaldo van plus 35. Oranje heeft evenveel punten, maar een minder doelsaldo (+28). Italië is in juni de volgende tegenstander.

Aanvalsdrift

De Spaanse ploeg liet zich motiveren door de fanatieke aanhang en nam vanaf het beginsignaal het initiatief. De formatie van bondscoach Henk Groener had aanvankelijk moeite met de aanvalsdrift van de tegenstander, maar kwam geleidelijk aan terug in de wedstrijd. Toch leidde de Spaanse ploeg bij rust met 16-14.

Direct na de rust liep het fout. Spanje scoorde er lustig op los, terwijl de Nederlandse ploeg de kansen niet benutte. In mum van tijd stond de thuisploeg met 25-15 voor.

Die marge van tien punten kon de nummer drie van de Olympische Spelen niet vasthouden, maar de zege viel na zestig minuten spelen alsnog ruim uit met zeven doelpunten verschil.

Bij Oranje waren Laura van der Heijden en Angela Malestein de topschutters met vier treffers.