Feyenoord heeft zondag optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Vitesse en PSV een dag eerder. De Rotterdammers boekten thuis een uiteindelijk ruime zege op Go Ahead Eagles: 5-0.

De doelpunten in de zonnige Kuip kwamen op naam van Lex Immers, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Mitchell te Vrede en Miquel Nelom. Feyenoord nam zo revanche voor het 2-2 gelijkspel eerder dit seizoen in Deventer.

De ploeg van Ronald Koeman klimt door de overwinning naar de tweede plek in de eredivisie, die aan het eind van het seizoen recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League.

FC Twente had bij een zege op Ajax weer over Feyenoord heen kunnen springen, maar de Tukkers verloren met 3-0 in de Amsterdam Arena.

Onder druk

In de eerste helft waren Feyenoord en Go Ahead Eagles nog aan elkaar gewaagd, maar Go Ahead wist haar kansen niet af te maken. Feyenoord sloeg al wel snel toe. De thuisploeg zette de bezoekers uit Deventer vroeg onder druk en na dertien minuten had dat effect.

Boëtius onderschepte de bal na matig uitverdedigen van Go Ahead en speelde Immers in. De middenvelder schoot vanaf ruim twintig meter droog raak. 

De ploeg van Foeke Booy kwam daarna wat beter in de wedstrijd en was via een vrije trap op de paal van Jop van der Linden ook dicht bij de gelijkmaker.

Feyenoord probeerde de druk hierna weer op te voeren, maar kwam niet echt tot grote kansen, op een kopbal van Te Vrede na. Go Ahead stichtte nog gevaar via Erik Falkenburg.

Uitlopen

Na de pauze verdubbelde Vilhena al snel de marge tegen de nummer vijftien van de eredivisie. De middenvelder kopte knap raak op aangeven van Ruben Schaken.

Deniz Türüc kon de spanning terugbrengen, maar zijn inzet werd door Bruno Martins Indi van de lijn gehaald. Aan de andere kant zorgde Boëtius in de 64e minuut voor de beslissing na een vlotte aanval.

Een kwartiertje voor tijd pikte Te Vrede, die wederom de nog altijd geschorste Graziano Pellè verving, ook zijn doelpuntje mee. In de 89e minuut schoot invaller Nelom ook nog de vijfde treffer voor Feyenoord achter Go Ahead-doelman Stephan Andersen.

Enig smetje voor de thuisploeg was het geblesseerd uitvallen van Terence Kongolo. De jonge verdediger stond in de basis omdat Joris Mathijsen met kuitklachten ontbrak.

Koeman: 'Het zat niet tegen'

Kongolo gewisseld vanwege heupblessure