FC Groningen heeft de opmars van PSV gestuit. De noorderlingen boekten zaterdag hun eerste competitiezege ooit in het Philips Stadion: 2-3.

Tjaronn Chery besliste het duel in de 64e minuut uit een vrije trap. Na acht gewonnen wedstrijden op rij moet PSV daardoor weer even een pas op de plaats maken.

De Eindhovense club profiteerde door de nederlaag bovendien niet van de 2-2 eerder op zaterdag van concurrent Vitesse tegen sc Heerenveen.

Mochten FC Twente (tegen Ajax) en Feyenoord (tegen Go Ahead Eagles) zondag winnen, dan zakt PSV naar de vijfde plaats.

Emotie

De Eindhovenaren en de Groningers maakten er een boeiend kijkspel van, dat bol stond van emotie. Natuurlijk vanwege de afwezigheid van PSV-trainer Phillip Cocu, bij wie donderdag een tumor uit zijn rug is verwijderd.

Maar ook vanwege de rentree van Georginio Wijnaldum, die vanwege aanhoudende rugklachten een half jaar niet kon voetballen. Daarnaast leidden de beslissingen van scheidsrechter Tom van Sichem aan beide kanten ook tot heftige emoties.

De thuisclub, met Ernest Faber voorlopig als trainer op de bank, begon nog wel heel voortvarend aan het duel. Memphis Depay opende al in de derde minuut de score met een knappe lob over doelman Marco Bizot en verdediger Eric Botteghin, die een vergeefse poging deed het schot met een omhaal van de lijn te halen.

Aan die treffer ging dom balverlies van Nick van der Velden vooraf. FC Groningen knokte zich met goed voetbal echter snel weer in de wedstrijd. De snelle aanvallers Filip Kostic en Richairo Zivkovic bezorgden de PSV-defensie handenvol werk.

Subtiel

Uit een voorzet van Kostic tikte Zivkovic in de achttiende minuut met een subtiele voetbeweging de 1-1 binnen. Kostic zelf zorgde twee minuten later voor een Groningse voorsprong, door balverlies van Karim Rekik genadeloos af te straffen (1-2).

Uit een makkelijk gegeven strafschop van Van Sichem, na licht contact tussen Bryan Ruiz en Botteghin, tekende Jürgen Locadia in de 37e minuut voor de 2-2.

Op slag van rust moest Rekik aan de noodrem trekken nadat Kostic hem weer had afgetroefd. Tot woede van Erwin van de Looi hield Van Sichem het bij geel voor de PSV-verdediger. De Groningse trainer moest vervolgens de tweede helft vanaf de tribune bekijken.

Bejubeld

Direct na rust had Wijnaldum zijn rentree kunnen bekronen met een doelpunt, maar de luid bejubelde middenvelder gleed de bal net naast.

Chery gaf FC Groningen vervolgens na ruim een uur spelen loon naar werken, door een vrije trap vanaf de rechterkant door een vol strafschopgebied in de verre hoek te schieten: 2-3.

PSV probeerde in de slotfase nog de gelijkmaker af te dwingen. Zelfs doelman Jeroen Zoet ging mee naar voren, maar de gewenste treffer viel niet.

Faber: 'Emotionele week heeft veel energie gekost'

Depay: 'Natuurlijk was het een strafschop'

Van de Looi: 'Wil niets zeggen over arbitrage'