Vitesse heeft zaterdag voor de derde competitiewedstrijd op rij niet gewonnen. De Arnhemmers speelden in eigen huis gelijk tegen sc Heerenveen: 2-2. Onderin kreeg NEC een grote deceptie te verwerken tegen Heracles.

Met nog vier wedstrijden te gaan deed Vitesse zo weer slechte zaken in de strijd om de tweede plek in de eredivisie, die recht geeft op een een plaats in de voorronde van de Champions League.

De ploeg van coach Peter Bosz heeft nu 53 punten, net zo veel als PSV dat zaterdag verloor van FC Groningen. FC Twente heeft 52 punten, maar twee duels minder gespeeld, net als Feyenoord dat 51 punten heeft. Heerenveen blijft zesde met 45 punten.

Beide coaches misten door blessures en schorsingen flink wat verdedigers. Zo ontbraken bij Vitesse onder meer Kelvin Leerdam en Guram Kashia en bij Heerenveen Mitchell Dijks en Ramon Zomer. Het leverde een wedstrijd op met flink wat kansen voor beide ploegen.

Vrije man

Meteen in het begin kreeg Heerenveen al de ruimte, maar die benutte het niet. Te vaak werd de vrije man over het hoofd gezien. Zo verzuimde Bilal Basacikoglu tot twee keer toe de in kansrijke positie staande Alfred Finnbogason op het juiste moment aan te spelen.

Vitesse was zelden gevaarlijk in het eerste halfuur, maar toch opende de thuisploeg de score via Mike Havenaar. De spits, die vlak voor zijn goal nog behandeld moest worden vanwege een blessure, stond aan het eind van een goede combinatie tussen Christian Atsu en Rochdi Achenteh.

Tien minuten later maakte Finnbogason de gelijkmaker. De IJslander schoot beheerst raak na een pass van Joey van den Berg. Hij hield zich daarbij goed staande tussen drie Arnhemse verdedigers in. Voor de topscorer van Heerenveen was het zijn 25e goal van het seizoen.

Traoré

In de rust bleek dat Havenaar toch te veel aangeslagen was om door te kunnen spelen en werd de Japanner vervangen door Bertrand Traoré.

De Chelsea-huurling zag dat na een klein uur Heerenveen op voorsprong kwam. Basacikoglu kopte raak op aangeven van de jonge Daley Sinkgraven.

Tien minuten later zette Traoré met zijn eerste treffer voor Vitesse de ploegen weer op gelijke hoogte, na een steekpass van Atsu. Die Ghanees moest even later ook vervangen worden vanwege een blessure.

In de slotfase had Heerenveen het meeste uitzicht op de winst. De mooiste kans was voor Finnbogason, maar die stuitte in riante positie op keeper Piet Velthuizen.

Bosz: 'Misschien moeten we niet meer naar tweede plek kijken'