Michael Zijlaard werkt aan een nieuwe Nederlandse wielerploeg. Voor de technische leiding van project '2015' heeft hij drie grote namen op het oog: Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel.

De echtgenoot van olympisch kampioene Leontien van Moorsel onderzoekt momenteel of er vanauit het bedrijfsleven voldoende interesse is voor de ploeg die vanaf volgend jaar moet gaan meestrijden in het profpeloton.

''Het is nog héél pril'', laat Zijlaard zaterdag in het AD weten. ''Komt het avontuur écht van de grond, dan moeten we na de Tour aan het einde van de zomer de eerste renners contracteren, zodat we begin 2015 kunnen starten.''

Volgens Zijlaard, die dankzij sportmarketingbureau Leontien Total Sports de sportieve en commerciële markt goed kent, zijn Boogerd, Breukink en Van  Poppel uitermate geschikt voor een functie in de ploegleiding.

''Het zijn jongens met een groot hart voor de wielersport. Het is alleen doodzonde dat ze dat wielerhart nu niet kwijt kunnen in het peloton.''

Acht miljoen

Zijlaard mikt naar eigen zeggen niet meteen op een grote sponsor met een 'miljoentje of acht'. Hij benadrukt in De Telegraaf echter wel dat het ambitieuze project staat of valt met de interesse uit het bedrijfsleven.

''We proberen het gewoon. Dit is een goed moment, de wielersport krabbelt overeind, maar ik zeg erbij: we pakken het rustig aan.''

Kans van slagen

Boogerd denkt dat een nieuwe wielerploeg in Nederland een grote kans van slagen heeft. ''De Tour de France van vorig jaar vormt het bewijs dat er best plaats is voor een volledig Nederlands team dat een kleiner budget heeft dan de topstallen, waartoe we gemakshalve Belkin en Giant-Shimano ook rekenen.''

De voormalige renner van Rabobank stopte in 2007 met wielrennen en was sindsdien actief als co-commentator en analist. Boogerd maakte ruim een jaar geleden bekend dat hij doping had gebruikt tijdens zijn carrière.

Breukink was tussen 2004 en 2012 ploegleider en technisch directeur bij Rabobank. Van Poppel werkte onder meer bij Cervélo en Vacansoleil-DCM als ploegleider.

Momenteel zijn er met Belkin en Giant-Shimano twee Nederlandse ploegen actief in de World Tour.