Luka Mezgec heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven.

De Sloveense renner van de Nederlandse formatie Giant-Shimano toonde zich de sterkste in een massasprint. Mezgec won maandag en dinsdag ook al de eerste en tweede etappe.

Er gebeurde vrijdag aanvankelijk weinig in de rit van Llanars Vall de Camprodon naar Valls. De Duitser Marcus Burghardt en de Oostenrijker Georg Preidler ontsnapten al vroeg en reden tot 27 kilometer van de meet aan de leiding.

Pas op de beklimming van de Alt de Lilla (tweede categorie) was er spektakel te zien. Zo probeerden onder anderen Lieuwe Westra, Alberto Contador en Jakob Fuglsang weg te springen uit het peloton.

Toch werd het een massasprint, die Mezgec eenvoudig wist te winnen. De Fransman Julian Alaphilippe kwam als tweede over de streep, diens landgenoot Samuel Dumoulin werd derde. Michel Kreder, rijdend voor Wanty, moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets. Leider Joaquim Rodriguez heeft nog altijd een voorsprong van vier seconden op Contador en zeven tellen op Tejay van Garderen.