PSV-trainer Phillip Cocu moet nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven nadat donderdag een tumor uit zijn rug is verwijderd.

Dat zei technisch manager van PSV Marcel Brands vrijdag op een persconferentie.

''De operatie is succesvol geweest. De tumor is volledig verwijderd. Zoals het er nu naar uitziet was het een goedaardige tumor.''

Over het herstel van de trainer is volgens Brands nog weinig te zeggen. "Zijn herstel is nu het belangrijkste. Er staat geen termijn voor een herstelperiode."

Hij gaat ervan uit dat Cocu dit seizoen niet meer op de bank zit bij PSV. "Wanneer alles volgens plan verloopt, zal Cocu voor het nieuwe seizoen volledig zijn hersteld."

De rol van Guus Hiddink als adviseur blijft onveranderd. Brands: ''Guus komt één of tweemaal per week op ons trainingscomplex De Herdgang. Dat zal niet veranderen, zoals ook zijn rol hetzelfde blijft.''

Niets gemerkt

Bij PSV heeft niemand iets gemerkt van de fysieke klachten van Cocu. ''Hij kreeg in de tweede helft van februari rugklachten. In eerste aanleg dacht hij aan een hernia. Na nader onderzoek bleek begin maart dat sprake was van een tumor", zei Brands.

"Na de wedstrijd tegen Vitesse heeft hij de technische staf ingelicht en is ook Guus Hiddink op de hoogte gebracht.''

Tot aan zijn operatie heeft Cocu op een normale manier gefunctioneerd bij PSV. ''Echt niemand heeft iets in de gaten gehad. Bewust hebben we het in onderling overleg ook zo veel mogelijk stil gehouden'', aldus Brands. ''Hij verdient een enorm compliment voor zijn professionaliteit.''

Faber

Assistent-trainer Ernest Faber neemt de taken van Cocu voorlopig waar. Hij gaat ervan uit dat er bij PSV niet veel zal veranderen.

''Het belangrijkste is nu dat Cocu zo snel mogelijk hersteld is. Op het sportieve vlak moeten we de huidige reeks voortzetten", aldus Faber.

Hij houdt zodra dat mogelijk is komende tijd zo veel mogelijk contact met Cocu. ''Met de gehele technische staf zijn we een weg ingeslagen en die weg moeten we bewaken. Nu heb ik sms-contact met Phillip, maar zodra hij het ziekenhuis mag verlaten om verder aan zijn herstel te werken, zal dat contact ongetwijfeld intensiever worden.''

Schaars: 'Saamhorigheid bij PSV toegenomen'