Sven Kramer beëindigt de samenwerking met trainer Gerard Kemkers. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Oranjewoud.

"Ik wil iets nieuws", vertelde Kramer. "Het was geen makkelijk besluit, ik heb er lang over nagedacht.

"Ik ben 27 jaar. Als ik een nieuwe dimensie aan mijn carriere wil geven, moet het nu en niet over twee jaar. Ik heb nul spijt van de periode met Kemkers, het waren fantastische jaren. Ik kan het onwijs goed met hem vinden."

Kramer en Kemkers werkten negen jaar samen bij TVM, de sponsor die uit het schaatsen stapt. Het is nog niet duidelijk voor welk team Kramer gaat schaatsen.

Nieuwe coach 

Ook over zijn nieuwe coach bestaat nog onduidelijkheid. "Ik heb wel met verschillende coaches gesproken, onder wie Jac Orie. Met Jillert Anema heb ik nog niet gepraat, misschien in de toekomst. Momenteel is alles een optie. Er zijn in Nederland veel goede coaches. Daar kom ik wel uit." 

De Fries had al voor de Spelen van Sotsji besloten om na dit seizoen te breken met Kemkers en deelde hem die boodschap onlangs mee. "Het was moeilijk, ik heb het hem twee weken geleden kenbaar gemaakt."

Kramer bevestigde dat hij in elk geval doorgaat tot en met de Spelen van Pyeongchang en misschien ook wel daarna.

De komende jaren wil Kramer zich meer dan voorheen richten op de 1.500 meter. "Daarnaast blijf ik allrounder. Tussen nu en de Spelen van 2018 zijn de allroundtoernooien het belangrijkst. De keuze die ik nu ga maken is voor vier jaar."

Bekijk beelden van de persconferentie:

Begrip

Kemkers, die ook aanwezig was bij de persconferentie, begrijpt dat Kramer kiest voor een nieuwe route. "Ik was niet verrast. Ik ken Sven heel erg goed en weet dat hij nieuwsgierig is."

"Dat is niet keihard besproken, maar dat voel je wel. In die zin was het gesprek dat wij hebben gevoerd geen verrassing."

Kemkers (47) is in beeld om de nieuwe bondscoach van Noorwegen te worden. De Noren presteerden dramatisch op de Spelen.

Gouden medailles

Afgelopen seizoen veroverde Kramer tijdens de Olympische Spelen in Sotsji de gouden medaille op de 5.000 meter en ploegenachtervolging. Op de 10.000 meter eindigde hij achter Jorrit Bergsma als tweede.

Kramer ging deze week voor de derde keer in korte tijd naar het ziekenhuis vanwege de naweeën van een operatie waarbij begin deze maand zijn bijholtes werden verwijdDoor de ingreep miste de Fries het WK allround.

De operatie werd als een succes betiteld, maar Kramer moest daarna twee keer opnieuw naar het ziekenhuis omdat hij met infecties aan de luchtwegen kampte.

"Het gaat langzaam beter met mijn gezondheid", meldde Kramer vrijdag. "Niet zo snel als ik had gewild, maar daar is niks aan te doen. Nu kan ik de tijd nemen om het lichaam rust te geven."

Orie: 'Oriënterend gesproken met Kramer