Ajax moet het zondag in de topper tegen FC Twente mogelijk stellen zonder Niklas Moisander.

De verdediger kampt met knieklachten. "Hij heeft last van een binnenband. Het is fifty-fifty voor zondag", aldus coach Frank de Boer.

Moisander kwam donderdag in de met 1-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen AZ in botsing met doelman Kenneth Vermeer.

De Boer: "Hij vroeg al om een wissel, maar die hadden we niet meer. We moeten testen of hij tegen Twente mee kan doen."

Boos

Lesley de Sa en Kolbeinn Sigthorsson kregen tegen de Alkmaarders last van kramp, maar zijn gewoon beschikbaar tegen FC Twente.

Dat geldt ook voor Nicolai Boilesen, die zijn rentree maakte na blessureleed. "We wilden hem maar kort laten spelen om te weten of hij zondag een hele wedstrijd aan kan. Dat is goed gegaan."

De Boer kwam desgevraagd nog even terug op de rode kaart voor Joël Veltman tegen AZ. "Ik ben daar wel boos over en heb hem verteld dat zoiets niet mag gebeuren op ons niveau. Dit soort dingen mogen we niet tolereren. Hopelijk wordt hij hier een betere voetballer van en gebeurt het niet meer."

Dringen

De Boer verwacht tegen Twente een beter Ajax dan in de halve finale van de beker. "We hebben keihard gewerkt, maar voetballend moet het beter. Twente is bovendien een heel goed team en nu onze belangrijkste concurrent. Al is het dringen onder ons."

"Twente is wel een ploeg die meer voetbalt dan Cambuur en NAC Breda, waar we gelijk tegen speelden. Dat ligt ons over het algemeen vrij goed. We moeten in eigen stadion gewoon voor de winst gaan."

Ajax heeft een voorsprong van zeven punten op nummer drie FC Twente. De Tukkers hebben een wedstrijd minder gespeeld dan nummer twee PSV. De aftrap van Ajax-FC Twente is zondag om 14.30 uur.

Bloed

Of een overwinning beslissend zou zijn voor de titelrace, durft De Boer niet te stellen. "We hebben gezien dat we ook heel makkelijk punten kunnen verliezen tegen mindere tegenstanders. We kunnen wel een gevoelige tik aan een belangrijke concurrent uitdelen."

Twente-coach Michel Jansen gaf aan dat de titelstrijd juist weer open is als de bezoekers winnen in de Arena. "Dan zijn ze in ieder geval weer een stap dichterbij. Dan ruiken ze bloed en dat moeten we voorkomen."

In de voorbeschouwingen wordt de kampioenswedstrijd die Ajax in 2011 thuis won van FC Twente veel teruggehaald. De Boer gaat het filmpje van dat duel niet weer laten zien aan zijn spelers. "Dat heb ik al twee gedaan, dus dat werkt niet meer. Het wordt wat anders, het is fingerspitzengefühl wat ik ga kiezen."