De internationale wielerunie UCI maakt het nieuwe sponsors de komende jaren eenvoudiger om meteen toe te treden tot de World Tour, het hoogste niveau in het wielrennen.

Dat blijkt uit een persbericht dat de internationale wielerunie donderdagavond verstuurde.

Komend seizoen zullen de zestien beste teams op de World Tour-ranking van 2014 automatisch deel uitmaken van de hoogste divisie en worden de overgebleven twee licenties toegekend aan de ploegen met het hoogste totaalaantal World Tour-punten van hun beste vijf renners.

Gevolg is dat sponsors of geldschieters die in de wielersport willen stappen in theorie aan een paar toprenners genoeg hebben om meteen te debuteren op het hoogste niveau. Van Formule 1-coureur Fernando Alonso is bekend dat hij bezig is met een wielerequipe; hij zou onder anderen geïnteresseerd zijn in Peter Sagan.

Uiteraard dienen de nieuwe teams wel te voldoen aan enkele ethische en financiële eisen én moet een ploeg minimaal een bepaald aantal renners in de gelederen hebben.

Dit systeem wordt gehanteerd voor de indeling van de World Tour in 2015 en 2016.

Nieuwe structuur

Vanaf 2017 zal de World Tour nog maar bestaan uit zestien teams en treedt een promotie-/degradatiesysteem in werking.

Dit is onderdeel van een nieuwe structuur in het professionele wielrennen. Zo moeten de teams het aantal renners terugbrengen van maximaal 30 naar 22.

Ook zal de kalender vanaf 2017 minder koersdagen bevatten én worden wedstrijden uit de hoogste divisie niet meer tegelijkertijd verreden, zoals in de huidige omzet met Parijs-Nice en de Tirreno-Adriatico wél het geval is.

De Professional Cycling Council, een onafhankelijke commissie, stemde donderdag in met de voorstellen van de UCI.