Rafael Nadal en Tomas Berdych hebben zich donderdag geschaard onder de laatste vier bij het prestigieuze Masterstoernooi van Miami.

De Spanjaard had zijn handen vol aan de Canadees Milos Raonic (4-6, 6-2 en 6-4), terwijl de Tsjech in twee sets klaar was met de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 6-4 en 7-6 (3).

Nadal, die het toernooi in Florida nog nooit won, had vanaf het begin het betere spel tegen Raonic. De Canadees leunde tegen de aanvoerder van de wereldranglijst evenwel op zijn sterke service en werkte zich zo meermaals uit de problemen.

Hij kreeg de eerste set bovendien cadeau, doordat Nadal op setpunt een dubbele fout sloeg. De Spanjaard kreeg daarna meer grip op de opslag van zijn opponent en bracht de stand snel in evenwicht. Met een break halverwege het derde bedrijf besliste hij de partij.

Regenpauze

Berdych had wat minder tijd nodig om zich te ontdoen van Dolgopolov, vorige week nog goed voor een plaats in de halve finales van Indian Wells. De Tsjech sloeg in de eerste set toe vanaf 4-4, toen beide spelers net een regenpauze achter de rug hadden.

De Oekraïner had de kans om vanaf eigen service op gelijke hoogte te komen in het tweede bedrijf, maar liet dat na. In de tiebreak was de mondiale nummer zeven vervolgens de betere.

Nadal en Berdych staan in de halve eindstrijd voor de 21e keer tegenover elkaar. Berdych won slechts drie confrontaties en wacht al sinds 2006 op een zege op Nadal.

De andere halve finale gaat tussen Novak Djokovic en Kei Nishikori.