Ajax heeft voor de 24e keer de bekerfinale bereikt. De Amsterdammers versloegen donderdag door een doelpunt van Lasse Schöne titelverdediger AZ met 0-1. Beide ploegen eindigden het duel met tien man.

Ajax zal in de finale in De Kuip PEC Zwolle treffen, dat woensdag van NEC won (2-1). De ploeg van Ron Jans weet nu al dat het Europa ingaat als de ploeg van Frank de Boer als eerste of tweede eindigt in de competitie.

Vorig jaar speelden AZ en Ajax ook al tegen elkaar in de halve eindstrijd van de KNVB-beker. Toen trokken de Alkmaarders in de Arena aan het langste eind: 0-3. Het duel ontbrandde destijds pas in de slotfase, maar nu had de wedstrijd een stuk minder lang nodig om op gang te komen.

Nadat beide ploegen al wat kansen hadden gekregen, moest Ajacied Joël Veltman na ruim een halfuur met rood van het veld. Vlak na rust kreeg ook Mattias Johansson zijn tweede gele kaart.

Het verschil zat in het vervolg op deze overtredingen. Waar de thuisploeg de strafschop miste na de tweede waarschuwing voor Veltman, daar profiteerde Ajax wel van de vrije trap die volgde op de uitsluiting van Johansson.

Ajax kan hierdoor op zondag 20 april proberen voor de negentiende keer, en voor het eerst sinds 2010, de beker te winnen.

Volgens plan

Ajax had voor het bekerduel in het AFAS Stadion tien dagen geen wedstrijd meer gespeeld door de NSS-top in Den Haag. De laatste twee competitiewedstrijden, tegen SC Cambuur en NAC Breda, eindigden teleurstellend in een gelijkspel.

De Boer had met het oog op de belangrijke thuiswedstrijd van zondag tegen FC Twente Ricardo Kishna uit de basisformatie van de koploper van eredivisie gehouden. De pas net weer van een hamstringblessure herstelde Nicolai Boilesen kwam volgens plan alleen tijdens de eerste helft in actie.

Met Lesly de Sa op de positie van Kishna waren de betere kansen aanvankelijk voor Ajax. Schöne schoot rakelings over en Daley Blind kreeg de bal van dichtbij niet langs doelman Esteban.

Penalty

Twee gele kaarten binnen drie minuten voor Veltman veranderde even het spelbeeld van de halve eindstrijd. De verdediger kreeg eerst een prent voor een lichte overtreding op Roy Beerens. Hij veroorzaakte vervolgens een strafschop toen hij aan een arm van Viktor Elm trok. Scheidsrechter Pol van Boekel vond een penalty alleen geen passende straf en trok opnieuw een gele kaart.

Aron Johannsson belastte zich met de strafschop maar zag zijn inzet gestopt door Kenneth Vermeer, die alle duels van Ajax in het bekertoernooi mag keepen.

Het was alweer de tweede keer in vier dagen dat de IJslander met een Amerikaans paspoort vanaf elf meter miste. Afgelopen zondag tegen PEC Zwolle gebeurde hem dat ook al.

Bovenhoek

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of ook AZ moest met tien man verder. Mattias Johansson kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding op De Sa. De thuisclub was nog niet bijgekomen van die teleurstelling of Schöne verzilverde de toegekende vrije trap met een schot in de bovenhoek (0-1).

Ajax bleef in de tweede helft redelijk eenvoudig overeind maar had nog wel een keer de hulp nodig van Vermeer, die fraai redde op een inzet van invaller Johann Berg Gudmundsson.

De ploeg uit de hoofdstad behield zo de ongeslagen reeks in uitduels in het bekertoernooi. Ajax won de laatste dertien wedstrijden op vreemde bodem in de KNVB-beker.

Advocaat: 'Scheidsrechters mogen zo'n fout niet maken'

De Boer roemt 'fantastisch' optreden van Vermeer

Vermeer: 'Ik trek geen lange neus'